Preporod: Unaprijediti položaj učitelja koji rade s djecom s poteškoćama

13.12.2017

HRT/11.12.2017

Predstavnici Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod održali su konferenciju na kojoj su istaknuli kako od prosvjetnih vlasti očekuju da, zajedno sa sindikatima, unaprijede profesionalni status i materijalni položaj učitelja i nastavnika koji rade s učenicima s poteškoćama u razvoju.

O radu s djecom s teškoćama, kao o najvećem izazovu u pregovorima za granske kolektivne ugovore u školstvu, na konferenciji u riječkom Centru za odgoj i obrazovanje govorili su predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić te Brigita Filipović Papić i Igor Jovanović.

8bbd2cb194128a70d622Rad učitelja i nastavnika s djecom s poteškoćama prema kolektivnom ugovoru spada u tzv. posebne uvjete rada.

Prema mišljenju Sindikata zaposlenika u školstvu Preporod, oni su sramotno potplaćeni za svoj rad. Neto povećanje plaće od 170 kuna apsolutno je neprihvatljivo, smatraju u sindikatu. Također smatraju nepravednim što je kolektivnim ugovorom reguliran samo rad učitelja prema prilagođenom programu.

Predsjednik Preporoda naglasio je da je cilj sindikata uvesti zasebno i vrednovanje rada prema individualiziranim programima, u srednje škole uvesti pojedinačno vrednovanje prema broju učenika, a ne skupno, prema razrednom odjelu, te povećati vrijednost postojećeg uvećanja plaće za rad s učenicima koji se školuju prema prilagođenom programu. Istaknuo je da su poseban problem uvećanja plaće za rad u posebnim razrednim odjelima pri redovitim školama i za rad u posebnim ustanovama za djecu s poteškoćama u razvoju u kojima, kako je rekao, zaposlenici također očekuju bolje vrednovanje rada.

159970_79da67de8c8c4ca59655

81769d5d9062db599503