Preporod traži veće plaće i za učitelje koji rade u posebnim razrednim odjelima u redovitim školama

15.06.2019

Piše: Lj. B. M., Novi list, 14.06.2019.

Vlada je jučer uredbom povećala koeficijente složenosti poslova stručnjacima edukacijsko-rehabilitacijskog profila, učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima u školama koje imaju programe za djecu s teškoćama u razvoju.Koeficijenti u sustavu odgoja i obrazovanja nisu mijenjani od 2014. godine.

Ovdje se radi o ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama razvoju, koje se nalaze u sustavu dva ministarstva – Ministarstva znanosti obrazovanja te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a s obzirom da postoje razlike u koeficijentima, oni su sada usklađeni tako da nastavnici i suradnici u školama imaju koeficijent odgovarajuć onome u sustavu socijalne skrbi. Veći koeficijent imat će učitelji razredne ili predmetne nastave i stručni suradnici koji rade u školama u kojima su samo programi za učenike s teškoćama u razvoju, a koji trenutno imaju isti koeficijent kao učitelji i stručni suradnici u školama s redovitim programima.

U sindikatu Preporod pozdravili su jučer Vladinu uredbu, no traže povećanje plaća i za učitelje koji rade u posebnim razrednim odjelima u redovitim školama. – Od idućeg mjeseca učitelji i stručni suradnici će, zahvaljujući povećanju koeficijenata u rasponu od 4,64 posto do 7,99 posto, napokon primiti plaću u identičnom iznosu prije smanjenja plaća. Ovime će biti ispravljena godinu dana duga nepravda prema radnicima koji u školama rade najteži posao u najtežim uvjetima s najzahtjevnijim učenicima – poručio je predsjednik Preporoda Željko Stipić, podsjećajući da Vladina uredba dolazi »godinu dana nakon što su učiteIjima i stručnim suradnicima u posebnim ustanovama plaće smanjene između 150 i čak 550 kuna mjesečno, te nakon obećanja premijera Plenkovića da će problem brzo biti riješen«.

lz Preporoda pozdravljaju »zakašnjelu odluku Vlade koja je došla nakon prosvjeda, okruglih stolova i prepiske između sindikata i Vlade. Problem koji je proizašao iz potpisivanja osnovnoškolskog kolektivnog ugovora, tvrde, bit će u cijelosti riješen tek kada se podignu plaće učiteljima i stručnim suradnici-ma koji rade u posebnim razrednim odjelima pri redovitim školama.