Preporod od ministra Barišića zatražio hitan početak kolektivnih pregovora

07.02.2017

‘Nekim učiteljima plaće bi se mogle smanjiti i do 2000 kuna’

Autor:Hina

Originalni link: N1

Sindikat zaposlenih u školstvu Preporod dobio je rješenje Povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata da je reprezentativan sindikat u osnovnom i srednjem školstvu, izvijestio je na konferenciji za novinare predsjednik sindikata Željko Stipić dodavši da su od ministra Barišića zatražili početak kolektivnog pregovaranja.

Stipić je upozorio da su osnovnoškolski i srednjoškolski kolektivni ugovori istekli 12. prosinca, pa 40.000 radnika u osnovnoškolskim ustanovama i više od 20.000 radnika u srednjim školama ostvaruju materijalna prava zahvaljujući tromjesečnoj produženoj primjeni pravnih pravila, do 12. ožujka.

Bez prava ugovorenih kolektivnim ugovorom plaće pojedinim učiteljima mogle bi se smanjiti i do 2000 kuna, a bez brzog završetka pregovora upitnim postaje i 15-ak materijalnih prava i 10-ak osnova za povećanje plaće za 180.000 radnika u javnim službama, ustvrdio je.

Nije ostalo puno vremena za početak kolektivnog pregovaranja, ostvarivanje prava nakon isteka tog roka postat će upitno jer ćemo biti prepušteni na milost i nemilost poslodavca i moramo učiniti sve da se to ne dogodi. Kako ni pregovori o Temeljnom kolektivnom ugovoru još nisu započeli, svakim danom raste zabrinutost radnika u zdravstvu, znanosti, obrazovanju, socijalnoj skrbi i kulturi, naglasio je Stipić.

Preporod očekuje da će se novim kolektivnim ugovorima zadržati sva postojeća materijalna prava, odnosno da Plenkovićeva Vlada neće ići ispod onoga što im je omogućila Milanovićeva, a da će se neka prava značajnije unaprijediti.

Nove kolektivne ugovore trebalo bi nadopuniti rješenjima koja će regulirati nove oblike rada u javnim službama, odnosno jamčiti da u javnim službama neće biti prekarnog rada, rekao je Stipić i podsjetio da su školski sindikati spriječili uvođenje agencijskog rada u školama.

Povjerenstvo Ministarstva rada i mirovinskog sustava utvrdilo je da su u osnovnom školstvu reprezentativni Sindikat hrvatskih učitelja i Sindikat Preporod, a u sustavu srednjeg školstva Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Preporod. Preko njihovih predstavnika na pregovorima s Vladom bit će zastupljeno 70 posto zaposlenih u osnovnim školama i nešto više od 60 posto u srednjim školama.