Pregovori za Granski kolektivni ugovor za srednje škole II

23.03.2017

 

22.3. 2017. u 9:30 sati na istom mjestu (Donje Svetice 38) i u istom sastavu održao se drugi krug pregovora za Granski kolektivni ugovor za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama. Prije samog nastavka pregovora u ponedjeljak su se sastale radne skupine za usuglašavanje stavova oko predloženih promjena.

2 srednjeZa razliku od prošlog puta, ovaj put pripremljeni su materijali i za nas. Trebao je to biti prijedlog GKU-a koji je donijela radna skupina u ponedjeljak, no Nezavisni sindikat smatra kako su u tom prijedlogu napravljene još neke izmjene koje nisu dogovorene i oni daljnje prijedloge temelje na svojoj verziji tako da nam je svima teško pratiti njihova izlaganja. Ali oni ne odustaju od svog iako predstavnica Ministarstva objašnjava da tu nema nikakvih dodatnih izmjena i da je to upravo ono što je dogovoreno u ponedjeljak.

Ministar Pavo Barišić kaže da su, što se tiče njih, sve bitne stvari usklađene te da se sa strane Ministarstva rada pojavila 1 sitnica, a odnosi se Zakon o zaštiti na radu.  Branimir Mihalinec smatra da je već sve usklađeno i da se neke specifičnosti odnose na srednje škole te da tako treba i ostati osim u članku 51. gdje treba napraviti terminološku izmjenu te umjesto „povjerenik za zaštitu na radu“ treba pisati „povjerenik radnika za zaštitu na radu“.

Ovaj put su se u pregovorima pojavila 3 prijeporna pitanja.  Kao i prošli put Mihalinec je išao Ministarstvu niz dlaku. Kad je Ministarstvo predložilo da se iznos dnevnice od 170kn ne unosi u GKU, već da je dovoljno navesti da se primjenjuje TKU, Nezavisni se sindikat složio. Na inzistiranje Željka Stipića da se ipak upiše iznos, jer da će to svakako olakšati situaciju u školama, a i razriješiti situaciju oko pokrenutih sudskih tužbi za neisplatu odgovarajućih dnevnica, ministar Barišić je pristao da se unese konkretan iznos od 170 kn. Nezavisni se sindikat složio s ovom izmjenom.. Možda bi bilo lakše pregovarati, pomislila sam, da nezavisni sindikat ima svoj stav, nego da samo potvrdno klimaju na prijedloge ministra. No, ipak nije sve bilo tako jednostavno. Kad treba napraviti ustupke Ministarstvu tu nema nikakvih problema, ali ustupci koji bi se odnosili na Preporod ne dolaze u obzir i tu se kolege iz Nezavisnog sindikata bore za svoje svim sredstvima. Pokušali su sve da Preporod ne sudjeluje u radu  komisija za raspoređivanje tehnoloških viškova u onim županijama u kojima je manjinski sindikat te da ne može tumačiti GKU. Nakon argumentacija Željka Stipića ministar je bio sklon prihvatiti prijedloge Željka Stipića. Čak je predložio da se poveća broj članova komisije za raspoređivanje viškova tako da ona bude 3 člana predstavnika vlasti i 3 predstavnika sindikata i to tako da bi 2 člana bila sa strane većinskog, a  1 član sa strane manjinskog sindikata na nivou županije. Nezavisni sindikat je ovaj prijedlog odbacio s obrazloženjem da bi se time zadiralo u bit GKU, a da to nije bio dogovor na početku, te da se o tome eventualno može raspravljati u pregovorima za novi GKU. S ministrovim prijedlozima da Nezavisni sindikat izvještava Preporod  o rezultatima rada komisija za raspoređivanje viškova i o tumačenjima GKU-a, kolege iz Nezavisnog sindikata su se složile.

Željko Stipić smatra da su ustupci Nezavisnog sindikata prihvatljivi ali  nedovoljni, te moli ministra da nam ostavi nekoliko dana da provedemo izjašnjavanje članstva jer bez izjašnjavanja članstva GKU Preporod neće potpisati kolektivni ugovor.

Nakon svega se mogao steći dojam da se Branimiru Mihalincu žuri s potpisivanjem GKU-a čak više nego i samom ministru. Mihalinec predlaže da se ugovor parafira već danas kako bi prijedlog mogao stići sutra na sjednicu Vlade. Ministar pojašnjava kako je dnevni red sutrašnje sjednice Vlade već poznat i da ima dovoljno vremena da se sve pripremi za sljedeću sjednicu koja će biti u četvrtak 30.3. Kolektivni bi  ugovor bio potpisan ili u četvrtak popodne ili u petak 31. ožujka.

 

 

Biljana Pavelić