Pregovori za GKU u srednjim školama – 12. sastanak

01.03.2018

Piše: Biljana Pavelić

U utorak (27.2.) bila sam u uredu Sindikata, pitam imali kakvih novosti oko pregovora, kažu – nije stigao nikakav poziv, samo dopisa u kojem piše da se pregovori mogu nastaviti. I jučer stiže poziv – za danas. Ne bi to bio problem da nam je jedina obveza sindikat, ali tu je i nastava koju treba organizirati i na vrijeme najaviti izostanak da bi se mogle osigurati zamjene. Očito je to ovdje manje važno. Nezavisni Sindikat ne mora voditi brigu o tome jer njihovi predstavnici nisu u nastavnom procesu. No, vratimo se onom bitnom.

Na sastanak je danas došla i ministrica Divjak. Nije otišla na Vladu jer je za danas najavljen prosvjed. Dogovor je da sastanak zato danas traje samo sat vremena tj. od 10:30 do 11:30. Pitam se čemu prosvjed protiv neodržavanja pregovora, ako su jučer započeli za osnovno školstvo i čemu sastanak baš danas, nije li se to moglo uskladiti. Očito očekujem previše logičnih objašnjenja.

Ministrica Divjak nas izvještava da je 27.2. održan međuresorni sastanak da se vidi do kud se došlo s granskim kolektivnim ugovorima. Tad je podnesen zahtjev Vladi RH da se produži primjena materijalnih prava iz prethodnog GKU i to na ožujak i travanj da ne bi došlo do problema ukoliko se pregovori ne bi završili do kraja ožujka. U toku sastanka ministrica je prenijela vijest da je taj prijedlog prihvaćen na današnjoj sjednici. Na tom sastanku predloženo je da se GKU potpiše na 4 godine što znači da bi vrijedio do 1.4. 2022. g. pa bismo imali i određeni odmak od TKU-a i više prostora za pregovore oko GKU. Također smo saznali da je na međuresornom sastanku bilo riječi o jednom od sindikalnih zahtjeva – na koji način verificirati odlazak nastavnika s učenicima na aktivnosti van škole (natjecanja, izleti, terenska nastava).  Što se tiče povećanja plaća za 4% zaposlenicima sa 20 i više godina staža nisu doneseni neki zaključci, činjenica je da je to teško očekivati jer sredstava nema, ali to će biti još posebna tema, rekla je ministrica.

Predsjednik Nezavisnog sindikata složio se da pregovori trebaju biti gotovi do kraja ožujka i smatra da su dovoljna još 2 sastanka da završimo pregovore. Smatra da još nismo došli do rješenja pitanja rada s djecom s teškoćama u razvoju. Radna skupina treba ustanoviti poslove koje treba obavljati u radu s tim učenicima te da se oni kvantificiraju. Ministrica oko ovog pitanja naglašava da će se ići u smjeru administrativnog rasterećenja nastavnika pogotovo u radu s učenicima s individualiziranim pristupom.  Neriješeno pitanje je i popis škola koje rade u otežanim uvjetima.

Predsjednik Preporoda Željko Stpić  smatra posebno važnim:

  • GKU treba uskladiti sa Zakonom o radu i Temeljnim kolektivnim ugovorom kako terminološki tako i sadržajno.
  • Nedopustiva da u istom gradu, a negdje i u istoj zgradi jedna škola ima otežane uvjete rada, a druga nema.
  • Ona što je bolje u osnovnim školama treba prenijeti i na srednje škole, a to je pitanje zapošljavanja radnika koji već rade u školi na određeno vrijeme. Ukoliko se ukaže prilika da sklope ugovor na neodređeno vrijeme u OŠ ravnatelji ih moraju zaposliti bez raspisivanja javnog natječaja. Gospodin Šlezak kaže da je stav ministarstva po tom pitanju da u osnovnim školama taj stavak treba promijeniti iz „mora“ u „može“  zbog kvalitete nastavnog procesa.
  • Preporodu je također vrlo važno tumačenje GKU i naglašava već prije iznesene stavove da onaj tko ima pravo potpisati GKU ima pravo i tumačiti ga.
  • Pitanje raspoređivanja tehnoloških viškova.

 

Za sljedeći tjedan najavljen je sastanak Komisije za tumačenje TKU na kojoj će glavna točka biti naknada za prijevoz. Ministrica naglašava da kakva god bude odluka Komisije Ministarstvo će je primijeniti te da nije problem primjena već nepostojanje odluke.

Nakon formalnog dijela uslijedio je najzanimljiviji, neformalni dio, ali ne zna koliko o tome smijem pisati, a i ne želim vas zamarati stvarima koje danas jesu, a sutra nisu. Doduše ta opaska se može odnositi i na službeni dio, ali pustimo sad to. Po sadašnjim prognozama“čujemo se“ još dva puta prije izjašnjavanja o potpisivanju GKU-a.