Pregovori se, ipak, nastavljaju…

30.10.2017

8. sastanak pregovaračkih odbora započeo je informacijom, koju je iznio ministar Marko Pavić, o postignutom dogovoru sa sindikatima državnih službi. Naime, kako je istaknuo Pavić, 8. sastanku predstavnika Vlade i predstavnika javnih službi prethodio je uspješan završetak pregovora s pregovarački odborom sindikata u državnim službama.

Javnim službama, naglasio je Pavić, nudi se mogućnost potpisivanja Temeljnog kolektivnog ugovora na godinu dana. Novi bi se kolektivni ugovor u odnosu na postojeći razlikovao samo unošenjem rijetkih izmjena koje su usuglašene na prethodnim sastancima. Pavić je još dodao kako Vlada ne prihvaća zahtjev za povećanjem osnovice, osim povišice osnovice i u javnim službama od 2% u prosincu. Vlada odbija i sindikalni zahtjev o dodatku na plaću od 4, 8 i 10%, odnosno zahtjev o razjednačenim visinama materijalnih prava/ božićnica i regres/ za članove i one radnike koji nisu sindikalno organizirani. Ovogodišnja božićnica te regres i božićnica u 2018. godini isplaćeni bi bili u postojećim iznosima – rekao je Pavić.

Na konzultacijama, koje je zatražila sindikalna strana, jedni su se sindikati zalagali, zbog isteka važećeg kolektivnog ugovora,  za potpisivanje novog kolektivnog ugovora u trajanju od godinu dana u sadržaju koji je ponudila Vlada, dok su  drugi sindikati tražili da se zahtijeva nastavak pregovora samo o nekolicini spornih pitanja (visina osnovice, dodatak na plaću 4, 8 i 10%, razjednačene visine prava i naknada za prijevoz). Glavni je argument onih koji su tražili nastavak pregovora kako u studenom ionako neće biti uskraćivanja materijalnih prava. Predstavnici Vlade  su se, nakon konzultacija, očitovali o sindikalnim zahtjevima na način da prihvaćaju nastavak pregovora o naknadi za prijevoz i povlaštenim otpremninama, dok im je neprihvatljivo pregovaranje o osnovici, dodatku na plaće od 4, 8 i 10% i razjednačavanju prava.

Nakon što su sindikati ostali pri zahtjevima o pregovorima o osnovici, naknadi za prijevoz i dodatku na plaću, a nakon provedenih još jednih konzultacija, ministar Marko Pavić ponovio je kako Vlada prihvaća nastavak pregovora o osnovici, naknadi za prijevoz i povlaštenim otpremninama. Na kraju je dogovoreno da se nastavlja pregovarati samo o osnovici i 2 materijalna prava (prijevoz i povlaštena otpremnina). Kako je stav Vlade, više puta ponovljen, kako je osnovica za plaće u 2017. 5.421,54 kn. te da će se o osnovici za 2019. pregovarati tek u svibnju iduće godine, jasno je kako će završetak ovih pregovora obilježiti sučeljavanje argumenata dviju strana o naknadi za prijevoz. Nastavak pregovora dogovoren je za petak 3. studenoga.

P.S. Pregovori se ipak nastavljaju. Dobro da nije prošao prijedlog o potpisivanju onoga što je Vlada ponudila. Pregovori su dobili dodatnih nekoliko tjedana, period u kojem je moguće doći do kvalitetnijeg rješenja za prijevoz. Više , to je sasvim očito, bez pritiska i osmišljenog pristupa nije moguće. Vlada je pristala pregovarati o prijevozu, ali to nikako još ne znači da postoji i spremnost za značajnije ustupke. Za kvalitetnije rješenje u svezi s prijevozom potrebni će biti kvalitetni argument (vještačenje prof. Marušića), komparativna analiza prijevoza u javnim poduzećima i javnim službama, osmišljena kampanja u javnosti i, (ako sve pobrojano ne bude dostatno) –  pritisak. Krajnji je čas, ako se nešto ozbiljno želi učiniti po ovom pitanju, zbijanje sindikalnih redova i osmišljen zajednički nastup.