PREDIZBORNA OBEĆANJA STRANAKA PROSVJETARIMA – ODGOVORI NA 8 PITANJA

07.09.2016

Odgovori stranaka i koalicija na 8 pitanja Sindikata Preporod

Polovično su stigli odgovori na pitanja upućena na adrese 10 stranaka i koalicija. Odgovorilo je  šest stranaka (HDZ, Bandić Milan 365, Živi zid, Pametno, Laburisti i SRP ) nikakvog odgovora nije bilo od strane SDP-a, Mosta, HDSSB-a, i IDS-a. Unatoč tome da se u izbornim programima svih stranaka spominje odgoj i obrazovanje, nakon izostanaka na 8 konkretnih pitanja, razvidnim postaje zašto se o ovoj problematici u pojedinim strankama govori  uvijeno i općenito. Neke stranke, među njima su SDP i Most, ili nemaju odgovore na konkretna pitanja ili ih imaju ali ne žele izgubiti izbornu naklonost prosvjetara jer njihovi odgovori nisu onakvi kakve učitelji i nastavnici priželjkuju. Izostanak odgovora na konkretna pitanja upućuje na još jedan zaključak: Briga za školstvo za neke stranke ne znači i brigu za prosvjetare.  Prosvjetari 11. rujna imaju priliku poslati jasnu poruku kakvo je njihovo mišljenje o strankama koje su se oglušile na postavljena pitanja o materijalnom položaju zaposlenih u školama, o upravljanju, školskim ustanovama, o zapošljavanju i outsourcingu u školstvu.

 

Odgovori stranaka i koalicija:

 

  1. Da se Sporazum o osnovici mora u cijelosti poštovati, odnosno da su plaće u javnim službama morale porasti od 1. siječnja istaknuto je u svim pristiglim odgovorima. Osobito je važno što se za poštivanje Sporazuma zalaže i HDZ, stranka koji je Sporazum 2009. potpisala.
  2. U stranci Pametno nisu za ispravljanje nepravednog smanjenja plaća učiteljima s 2o i više godina staža. U ovoj se stranci zalažu za veće plaće samo onim učiteljima koji postižu najbolje rezultate. Svi ostali se zalažu za povećanje plaće učiteljima i nastavnicima s više od 20 godina staža.
  3. Svi se zalažu za dodatno plaćanje dodatnih poslova vezanih uz državnu maturu i produžnu nastavu.
  4. U svim pristiglim odgovorima ističe se potreba promjene postojećeg rješenja koje ne omogućava isplatu stvarnih troškova prijevoza. U HDZ-u i Pametno još i dodaju da treba spriječiti zlouporabe u svezi s isplatom putnih troškova.
  5. Da se božićnica, regres, jubilarna nagrada i otpremnina isplaćuju na zaštićeni račun odgovoreno je od svih stranaka.
  6. Svi su za depolitizaciju upravljanja školskim ustanovama, odnosno za rješenje prema kojem bi većinu članova školskih odbora sačinjavali radnici školske ustanove, osim stranke Bandić Milan 365 koja je za održanje postojećeg modela. Iz  HDZ-u predlažu novi sastav školskih odbora 3:2:2 (dva predstavnika roditelja i dva predstavnika politike)  Iz SRP-a se naglašava da treba povesti računa i o stručnim kompetencijama vanjskih članova školskog odbora.
  7. Prevladavajući  je stav da komisije za raspoređivanje tehnoloških viškova treba ukinuti ili njihov rad treba temeljito redefinirati na način da se spriječi diskriminacija. U odgovoru HDZ-a ističe se kako treba uvesti „mehanizme nadzora i kontrole rada komisija“, dok u  stranci Pametno predlažu da postojeće rješenje „treba doraditi i domisliti“
  8. Sve su stranke i koalicije stranaka odgovorile da pomoćne poslove u školama trebaju obavljati radnici koji su zaposlenici školskih ustanova. Iz HDZ-a ističu da su se i kao oporba bili „jako protiv “outsourcinga. Stranka Pametno naglašava „kako sustav treba doraditi i domisliti u suradnji sa socijalnim partnerima“.