POTPISANA DOPUNA TKU-u

14.05.2018

14.05.2018.

Predstavnici reprezentativnih sindikata u javnim službama potpisali su Dopunu Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama. Potpisivanjem Dopune okončan je višemjesečni, potpuno nepotreban, spor između Vlade i sindikata o načinu isplate naknade za prijevoz zaposlenicima.

Vlada je pokušala nepreciznost u TKU-u iskoristiti kao sredstvo pritiska na sindikate. Iako se naknada za prijevoz nikada nije ugovarala u bruto nego u neto iznosu, predstavnici Vlade su neodgovornim inzistiranjem na naknadi u bruto iznosu vršili višemjesečni pritisak na sindikate, kako bi se njihovi predstavnici u Povjerenstvu za tumačenje složili sa, za radnike nepovoljnijim, tumačenjem članka koji se odnosi na naknadu za prijevoz.

Nakon što se u Vladi shvatilo da su njihova nastojanja potpuno neosnovana, pa samim time i osuđen na neuspjeh, izlaz je pronađen u potpisivanju Dopune TKU-u. Dopuna se primjenjuje retroaktivno, odnosno od 1. prosinca 2017.

Naskoro započinje s radom radna skupina zadužena za pripremu pregovora o povećanju osnovice plaće. Pregovori o osnovici plaće trebali bi završiti do 1. srpnja 2018.

Željko Stipić

1. Dopuna-TKU_parafirani-1

1 Dopuna-TKU_parafirani-2

3 Dopuna-TKU_parafirani-3