Podrška Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske

11.06.2023

Poštovana kolegice Šušković,

u Sindikatu zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod pažljivo pratimo sva nastojanja sindikata kojeg vodite oko rješavanja pitanja nesudjelovanja u kolektivnim pregovorima, povećanja cijene rada i osiguranja prava na štrajk. Sve za što se nastojite izboriti Sindikat Preporod bezrezervno podržava.

Podupiremo Vaša nastojanja da se prekine s praksom prema kojoj su nereprezentativni sindikati u potpunosti isključeni iz kolektivnih pregovora i koja reprezentativnim sindikatima omogućava dovođenje, kroz kolektivne ugovore, u nepovoljniji položaj članova nereprezentativnih sindikata.

Cijena rada u javnim i državnim službama drastično se smanjuje drugu godinu za redom. Razumijemo nezadovoljstvo i gnjev radnika u pravosuđu jer ne samo da od svoje plaće sve teže i teže mogu dostojanstveno živjeti, nego i, zbog nezapošljavanja novih potrebnih radnika, svakim danom moraju raditi sve više i više za plaću koja im je sve manja i manja.

Štrajk je najvažniji alat kojim raspolaže svaki sindikat i bez prava na njegovo korištenje većina će sindikata biti osuđena na nestanak. Zato je jako važno da svaki sindikat, bez obzira na svoj status, može štrajkom stati u zaštitu svojih članova. Zahvaljujemo Vam se na svemu što ste Vi osobno i Vaš sindikat poduzeli proteklih dana kako bi pravo na štrajk postalo i trajno ostalo svojina svakog sindikata u Republici Hrvatskoj.

Cjelokupnom Vašem članstvu, a napose onima koji sudjeluju u štrajku i Vama osobno, pružamo punu podršku i pozivamo Vas da ustrajete do ispunjenja Vaših opravdanih i poštenih zahtjeva. Na kraju, jako nam je drago što ste najavili da će se članstvo izjašnjavati o prihvatljivosti ponude Vlade. Na ovome u Preporodu ustrajavamo jako dugo, i zadovoljni smo što se ovakva praksa prihvaća u sve više sindikata.

Svako Vam dobro!

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod