Podrška Preporodu stigla i od bivšeg predsjednika SHU-a

10.02.2017

Zajedno smo jači ili slabiji?

Piše: Dalimir Kuba

Krilatica i dugogodišnji slogan Saveza samostalnih sindikata Zajedno smo jači ovih dana je dovedena u pitanje.

O čemu je riječ? Gotovo pola prošle 2016. godine bilo je potrebno Vladi RH da utvrdi reprezentativnost sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja za pregovore o granskim ugovorima temeljem Zakona o reprezentativnosti.

I konačno se i to dogodilo. Sindikati su upoznali svoje članstvo o provedenom prebrojavanju članstva u navedenim službama. Prema podacima utvrđeno je da su reprezentativni sindikati za osnovno obrazovanje Sindikat hrvatskih učitelja (79,95%) i Sindikat Preporod (20,05%). U srednjem školstvu pregovore će voditi NSZSŠH (78,8%) i Sindikat Preporod (21,2%). I to je to.

Međutim, većinski sindikati s tim nisu presretni i sumnjaju u (hrvatsku) namještaljku. Osim paranoje da druga pregovaračka strana (Vlada RH) putem zakonodavnog ustroja (Sabor RH) određuje (zakonom) tko će pregovarati za koje područje, postoji i unutrašnja paranoja i strah od co-pregovarača nepoželjnog sindikata.

U opće politički, društveno i moralno nakaradnoj situaciji u kojoj se nalaze predstavnici vladajućih (Pavo Amoralni, Plenki Regrut Bez Željeza, Boža Regrut.Slabovidni..), sindikati koji su za 2016. dobili frišku figu, daju Vladi RH potporu u muljanju i varanju na Plenkijevoj mantri Vjerodostojno.

Dakle, da zaključimo. Mali nereprezentativni Sindikat EU21 pozvao je zaposlene u obrazovanju na potporu Sindikatu Preporod. Ne iz ljubavi već iz čiste pragmatičnosti s ciljem snažnije potpore u pregovorima s ,dokazali Timovi stručnjaci, pregovaračima tipa Boža Petrov ili netko drugi.

Nije vrijeme ratnih sjekira već lule mira.