Podizanje sudskih tužbi zbog isplate umanjene plaće radnicima u javnim službama u 2016. godini.

12.10.2020

trejsan vector preporod

 

Zagreb, 10. listopada 2020.

 

ČLANICAMA I ČLANOVIMA

SINDIKATA PREPOROD

 

Kolegice i kolege!

Pred nama je važna sindikalna akcija. Akcija koju možemo uspješno završiti suradnjom i međusobnim uvažavanjem članova, Sindikata i odvjetničkih ureda uključenih u ovu aktivnost. Pred nama je podizanje sudskih tužbi zbog isplate umanjene plaće radnicima u javnim službama u 2016. godini.  Članovima, kao i umirovljenim radnicima, koji  su prilikom odlaska u mirovinu bili članovi Sindikata Preporod, omogućit će se podizanje sudskih tužbi do 13. studenoga 2020.

Probne tužbe, pokrenute od strane članova našeg sindikata,  pravomoćno su riješene u korist radnika. Isti je ishod i pravomoćno završenih sporova koje su drugi sindikati javnih službi podigli u korist svojih članova. Bez obzira na povoljan ishod više stotina probnih tužbi, smatramo važnim upoznati Vas i s postojanjem mogućnosti donošenja presuda protiv radnika. Ovakve presude mogu biti donesene na prvostupanjskim i drugostupanjskim sudovima, ali ovakvu presudu može donijeti i Vrhovni sud u slučaju pokretanja postupka revizije sudskog postupka.

Pravomoćno dobiven spor znači da radnik, odnosno tužitelj, ne plaća nikakve  troškove.  U slučaju donošenja pravomoćne presude protiv radnika, Sindikat će u cijelosti platiti troškove odvjetnika koji je radnika zastupao pred sudom. Eventualne troškove vještačenja plaća tužitelj, odnosno radnik.  U slučaju gubitka spora, Sindikat će, sukladno mogućnostima, sudjelovati u plaćanju troškova Škole, odnosno tuženika.

Da ne bismo doveli u pitanje opstanak Sindikata koji 26 godina izgrađujemo,  odlučili smo se za rješenje prema kojem solidarno trošak gubitka spora podnosi Sindikat, odvjetnik  i tužitelj. Predloženim rješenjem  ustrajemo u korektnom odnosu naspram članovima  i  vjerodostojnosti našeg Sindikata. Računamo s razumijevanjem, kako Vas, kolegice i kolege, koji ćete spor pokrenuti tako i Vas koji ćete odustati od podnošenja tužbe prema istaknutim uvjetima.

 

Unaprijed zahvaljujem na razumijevanju.

 

S poštovanjem,

 

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod