Pismo Nacionalnom stožeru civilne zaštite: U škole i dalje dolaze zaposlenici koji nisu neophodni

26.03.2020

trejsan vector preporod

 

 

 

Zagreb, 26. ožujka 2020.

NACIONALNI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Davoru Božinoviću, načelniku

           

Poštovani g. Načelniče!

Prateći izniman angažman članica i članova Nacionalnog stožera i Vas osobno, poštovani g. Načelniče, oko zaustavljanja krize izazvane virusom COVID – 19, dužnim se smatram obavijestiti Vas, u ime Sindikata Preporod,  na ozbiljne propuste koji se, na žalost, još uvijek čine u funkcioniranju osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova u kriznoj situaciji.

Nakon što je sa zakašnjenjem Ministarstvo znanosti i obrazovanja  na škole 19. ožujka 2020. poslalo Odluku o obustavi nastave, kojom se ravnateljima nalaže „da odrede nužne i neodgodive poslove vezane uz funkcioniranje škole, s naglaskom na kontinuirano izvođenje nastave na daljinu“, odnosno  „da se zaposlenicima koji su određeni da budu u školi osiguraju  higijenski i ostali radni uvjeti“,  velik broj škola još uvijek funkcionira na način da u njima nisu stvoreni uvjeti za  onemogućavanje  širenja zaraze.

U situaciji kada je odgojno-obrazovni proces skoro u cijelosti izmješten iz školskih ustanova, tisuće zaposlenica i zaposlenika, koji rade na tajničkim i administrativnim poslovima, kao i poslovima održavanja i čišćenja školskih zgrada, svakodnevno moraju dolaziti na posao. Pri tom, u školama zaposlenicama i zaposlenicima nisu osigurane čak ni zaštitne maske, a o drugim uvjetima da i ne govorimo.  Ovakvim postupanjima ozbiljno se dovode u pitanje svi napori koje Vlada i Nacionalni stožer čine u suzbijanju ove pošasti.

Molimo Vas, poštovani Načelniče, da ispitate zašto se odluke Vlade i Nacionalnog stožera ne provode u brojnim školama, te da, u okviru svojih ovlasti, naložite resornoj ministrici Blaženki Divjak  donošenje nove  Odluke prema kojoj će u školama raditi samo one zaposlenice i oni zaposlenici iz reda tzv. nenastavnog osoblja,  koji su neophodni za minimalno funkcioniranje školske ustanove u izvanrednoj situaciji, te da obavljanje ovih poslova bude ravnomjerno raspoređeno na sve zaposlenice i zaposlenike.

S poštovanjem,

Željko Stipić, predsjednik Sindikata