PAVO BARIŠIĆ: Vodio je tajnicu na putovanja, plagirao radove i pokušavao se domoći povlaštenog stana, no ima i jednu prednost!

23.10.2016

Piše: Iva Međugorac/ Dnevno.hr

Novo ime umazano starim aferama, ono je ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića na kojeg se odlučio Andrej Plenković prilikom sastavljanja svoje Vlade. Barišić iskustva u svojem resoru već ima jer tamo je obitavao od 2004. pa sve do 2006. godine, te je resor morao napustiti kada ga je bivši ministar Dragan Primorac doslovce otjerao nakon niza afera koje su mu se zaredale.

Njegovo imenovanje iznenadilo je mnoge promatrače političke scene, a dio javnosti vjeruje kako bi Barišić mogao biti prvi koji će stvoriti probleme Plenkovićevoj vladi obzirom da se radi o osobi znanoj od ranije po brojnim aferama. Barišić je inače bio pomoćnik ministra Primorca, a prema pisanju medija on mu je dao priliku da časno odstupi nakon što se saznalo da je svoju tajnicu vodio na filozofske simpozije istovremeno tražeći da mu Ministarstvo pokrije troškove, iako je iste već pokrio organizator simpozija. Na znanstvenom skupu u Dubrovniku sudjelovali su tako tajnica u kabinetu ministra Monika Vričko i njezin suprug Domagoj, tada glasnogovornik ministarstva gospodarstva Branka Vukelića, a razlog njihova sudjelovanja na skupu zdravom razumu nije pretjerano objašnjiv, jer nisu imali znanstvenih radova koji bi sudjelovanje opravdali. Sve troškove snosio je organizator skupa i to putem stipendija koje im je uplatilo Ministarstvo, ali Barišić i Vričko su novac zatražen za troškove puta i dnevnice uzeli od Ministarstva, odnosno dva puta. Novac su kasnije prema nalogu Ministarstva morali vratiti.

Barišić je među ostalim aplicirao za znanstveni projekt vrijedan pola milijuna kuna, a kada je iz slučaja iznikla afera promijenio je ime nositelja svojega projekta, mada mu je natječaj već bio zatvoren, a svi projekti zaključeni. Jedan od većih skandala sustigao je Barišića 2008. po odlasku iz Ministarstva. Profesor je od splitskog sveučilišta gdje je bio zaposlen na 30 posto radnog vremena dobio povlašteni kredit za kupnju stana, a prije toga imao je i kuću od 200 kvadrata u Zagrebu. Krediti su mu dodijeljeni mimo službene rang liste na kojoj se nalazilo 150 mladih znanstvenika koje je bilo potrebno stambeno zbrinuti. Krediti na koncu ipak nisu realizirani, a uza sve navedeno novi je ministar prozivan i za plagiranje.

Što očekuje od novog ministra obrazovanja koji je od ranije poznat po aferama u razgovoru za naš portal otkrio je šef sindikata Preporod Željko Stipić.

-Mi smo u obrazovanju do sada imali, ako samo pogledamo zadnjih pet-šest ministara, ljude koji se mogu podijeliti u dvije skupine. Dakle, ljudi koji su bili potpuno nepoznati i koji nisu imali nikakve afere, i neke koji su nešto radili čak i u sustavu, a onda u tome radu sudjelovali u određenim aferama. S Barišićem smo dobili ovo drugo, a mi koji ga pamtimo iz tih vremena znamo da su se uz njegovo ime vezivale određene afere. Ali tražiti nekoga tko je djelovao u Primorčevoj eri, a nije imao afere značilo bi tražiti iglu u plastu sijena. Mi smo od tada kao društvo napredovali, tada su zapravo možda neke stvari bile moguće koje danas nisu, pa se neke od tih afera danas doimaju gotovo pitoreskno.

S tim aferama se ne može ništa popraviti, kaže Stipić, čovjek ih ima, one ga prate, ali mandatar je odlučio da on može nešto napraviti u resoru, a to i mene kao sindikalista također zanima. Mi iz osnovnog i srednjeg školstva tada nismo bili izravno upućeni na njega pa mi je teško sada bilo što o tome reći jer je on bio zadužen za visoko obrazovanje. Znamo samo da on dolazi u vrlo nezahvalnom trenutku, nezahvalnijem nego bilo koji njegov prethodnik, kaže Stipić. Napominje i da je svakoga ministra dočekivao s istim očekivanjima, ali i sa vrlo sličnim razočaranjima ispraćao.

-Ono što je nekakva prednost najnovijeg ministra je to što dolazi iz sustava, ali zamjerka je što dolazi iz znanosti i visokog obrazovanja, a najveći nedostatci su u osnovnom i srednjem školstvu pa nisam baš siguran da najbolje poznaje tu problematiku, ali sigurno poznaje bolje od nekih svojih prethodnika koji su doslovce dolazeći za ministra prvi put ušli u zgradu Ministarstva znanosti, obrazovanja i školstva. On dakle tu ipak ima nekoga iskustva i očekujem da će u svojim prvim koracima izabrati suradnike koji će znati ono što on ne zna o srednjem i osnovnoškolskom obrazovanju i da to neće predugo trajati, jer ako bude to će biti tragično. Očekujem i da se uključi u rješavanje teških pitanja, ali i da ima nekakvu viziju da ministarstvo učini efikasnijim, a u tom smislu predlažem mu da se uprava za osnovnoškolstvo i srednjoškolstvo razvoji, jer eksperiment sa spajanjem pokazao se bezuspješnim. Također, valja pojačati se kadrovski jer je ministarstvo dosta devastirano zbog visokih dužnosnika koji su dulje vrijeme neupotrebljivi, očekujem da se njegov rukopis vrlo brzo vidi, ne bude li to tako ne preostaje nam ništa drugo nego da zaključimo da smo dobili ministra kontinuiteta. Ja mu želim uspjeh u radu i mislim da mu treba pružiti priliku – zaključio je naš sugovornik.

Read more: http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/pavo-barisic-vodio-je-tajnicu-na-putovanja-plagirao-radove-pokusavao-se-domoci-povlastenog-stana-no-ima-jednu-prednost-965470#ixzz4NuteVfcm