P R I O P Ć E NJ E

24.08.2017

SINDIKAT-LOGOKASLIC2

24.08.2017.

P R I O P Ć E NJ E

 

Zbunjujuće, netočne i zlonamjerne su izjave pojedinih ministra da do povećanja osnovice plaće u javnim službama ne može doći zbog toga što nije dovršen postupak utvrđivanja reprezentativnosti,  te samim time Vlada nema s kime pregovarati, odnosno riješiti problem razjednačene osnovice plaće za kolovoz u državnim i javnim službama.

Iako postupak utvrđivanja reprezentativnosti u javnim službama stvarno nije završen, sastav Pregovaračkog odbora sindikata javnih službi bio je poznat i bez provođenja samog postupka. Kako, sukladno Zakonu o reprezentativnosti, u Pregovarački odbor ulazi čak 11 sindikata, sastav Pregovaračkog odbora neće se razlikovati od prijašnjeg.

Osim toga čak i da Vlada nema legitimnih pregovarača sa sindikalne strane, a ima, Vlada ima mogućnost rješenja ovog problema i spora sa sindikatima uz pomoć Zakona o osnovici plaće koji Vladi pruža mogućnost da samostalno korigira visinu osnovice u javnim službama. Uostalom, Plenkovićeva je Vlada krajem prošle godine isti problem već jednom i riješila uz pomoć spomenutog zakona.

Povećanjem osnovice plaće za 2-posto učiteljima, liječnicima, medicinskim sestrama, znanstvenicima, radnicima u socijalnoj skrbi i kulturi Vlada će pokazati  da je dorasla odgovornom obnašanju vlasti, odnosno da joj je strano svako rješavanje problema zastrašivanjem, ucjenom i odmazdom.

Prema tome, riječ je o klasičnom izvrtanju teza od strane pojedinih Plenkovićevih ministra, odnosno o prozirnom i sramotnom prebacivanju odgovornosti s Vlade na sindikate. Izostane li ipak usklađivanje koje ovih dana svojim potpisima zahtijeva sve veći i veći broj građana, sva će odgovornost za sramotno razjednačavanje osnovice plaće pasti na Vladu Andreja Plenkovića i na premijera osobno.

 

Željko Stipić, predsjednik

 Sindikata P R E P O R OD