P R I O P Ć E NJ E, 29.07.2021.

29.07.2021

trejsan vector preporod

 

Zagreb, 29. srpnja 2021. godine

P R I O P Ć E NJ E

Najava zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i splitskog gradonačelnika Ivice Puljka o izboru članova školskih odbora javnim natječajem – značajan je iskorak prema daljnjoj depolitizaciji upravljanja osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama.

Ukoliko će se, a šanse za to postoje, oslobađanjem škola iz zagrljaja političkih stranaka u dva najveća hrvatska grada, unaprijediti kvaliteta najvažnijeg upravljačkog tijela škole, vlast će se morati okrenuti prema napuštanju jednog odavno potrošenog modela upravljanja.

Jako je važno da se do novih članica i članova školskih odbora dođe putem natječaja. Dosadašnja mijenjanje predstavnika stranke koja je izbore izgubila predstavnicima stranke koja je izbore dobila, zbog česte nestručnosti , ali i nezainteresiranosti imenovanih, nije školama donijelo ništa dobrog.

Prva bi vidljiva posljedica novog načina odabira članica i članova školskih odbora trebalo biti upravljačko osvježenje, tj. trebalo bi doći do uvođenja u rad školskih odbora značajnog broja novih tzv. vanjskih članova koji će biti stručni, apolitični, ali i zainteresirani za unaprjeđenje rada škole.

Ako državna vlast promjenama u školskom zakonodavstvu osigura dominantan utjecaj radnika u školskom odboru te u svim školama zažive rješenja, koja se zasad najavljuju samo u Splitu i u Zagrebu – naše će se školstvo napokon krenuti mijenjati u pravom smjeru.

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod