P R I O P Ć E NJ E, 27.11.2023.

27.11.2023

Zagreb, 27. studenoga 2023.

P R I O P Ć E NJ E

Neuspješnom se pokazala inicijativa Sindikata Preporod oko dogovaranja aktivnosti sindikata koji djeluju u javnim i državnim službama, a koje bi uključivale zajedničke medijske istupe, potpisivanje peticije,  održavanje okruglog stola i zajednički prosvjed, a kojima bi se reagiralo na Prijedlog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama.

Na dva se održana sastanka, 17. i 21. studenoga, sazvana od strane Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, a na kojima su sudjelovali sindikati iz javnog i državnog sektora iz triju središnjica, vidjelo da jedni sindikati žele vidjeti prijedloge uredbi prije iskazivanja nezadovoljstva Zakonom, dok drugi sindikati  smatraju da bi osporavanje predloženih zakonskih rješenja moglo ugroziti najavljeno povećanje plaće koje stiže s novim koeficijentima.

Na sastancima nisu prihvaćeni prijedlozi Sindikata Preporod o poduzimanju aktivnosti koje se protive ocjenjivanju kvalitete rada isključivo od strane ravnatelja, limitima u pogledu broja ocijenjenih najboljim ocjenama, olakšavanju davanja otkaza radnicima i na umanjenju značaja kolektivnog pregovaranja. Dogovoreno je samo da se zatraži  još jedan sastanak s predstavnicima ministarstava zaduženih za donošenje ovog zakona.

Sindikat Preporod će, zajedno s drugim nezadovoljnim sindikatima, od 28. studenoga krenuti s potpisivanjem peticije kojom se iskazuje nezadovoljstvo navedenim dijelovima sadržaja predloženog Zakona o plaćama.

Željko Stipić, predsjednik Sindikata