P R I O P Ć E NJ E, 13.02.2024.

13.02.2024

Zagreb, 13. veljače 2024.

P R I O P Ć E NJ E

Tablice s netočnim podacima o visini učiteljskih i nastavničkih plaća Ministarstva znanosti i obrazovanja, objavljene jučer kao reakcija na prosvjed dva obrazovna sindikata 9. veljače, sjajno ilustriraju cjelokupan posao oko novih koeficijenata u javnim službama. Zbrda zdola sklepane, uz evidentno nepoznavanje materije,  tablice su samo još jedan dokaz promašaja vlasti s poslom oko koeficijenata te pokušaj zamagljivanja pravog stanja stvari i amortiziranja sve većeg nezadovoljstva među radnicima u školama.

Prosvjetari su nezadovoljni jer ne žele da njihov rad bude i dalje vrednovan nižim koeficijentima u odnosu na usporediva radna mjesta u drugim javnim službama. Nezadovoljni su i zato što se od njih očekuje da predložene koeficijente uzmu zdravo za gotovo. Drukčije i nije moguće jer koeficijente ne prate kriteriji prema kojima se do njih došlo.  Nedostaje ono s čime se učitelji i nastavnici susreću svakodnevno: Učenika nije dovoljno ocijeniti, ocjenu treba najprije popratiti jasno definiranim kriterijima s kojima učenici i roditelji trebaju biti unaprijed upoznati, a onda moći i obrazložiti, prvo učeniku i drugim učenicima a onda i svima ostalima koji to zahtijevaju.

Samo ovo, ni više ni manje, Sindikat Preporod traži od Vlade. Zašto  nismo na njihove brojke u svome očitovanju uzvratili svojima? Bez ranije poznatih kriterija naše bi očitovanje bilo jednako paušalno kao što su paušalno izrađeni predloženi koeficijenti. Preporod ne pristaje raditi isto ono što je prethodno uradila Vlada.  Traljavošću se ne bori protiv traljavosti. Čak ako ostanemo i jedini koji će ustrajati pri ovakvom stavu, uvjereni smo da se zalažemo za  ispravnu stvar.

Neće nas u našem stavu pokolebati ni premijer niti njegovi ministri koji ovih dana omalovažavaju naš sindikat nazivajući ga manjinskim, a onda o sadržaju očitovanja tog nebitnog, manjinskog sindikata lamentiraju u medijima, predbacujući nam da nešto nismo odradili. Taj „manjinski“ sindikat danas broji 10500 članova i treći je sindikat po veličini od svih 11 „velikih“ reprezentativnih sindikata javnih službi, i to premijer i gospoda ministri jako dobro znaju. Mi smo svoj posao, za razliku od njih, odradili odgovorno. Oni su ti koji su od gotovoga napravili vjeresiju i umjesto zavođenja reda stvorili novi nered. Zato će se po svemu sudeći reforma svih reformi prometnuti u  običan fijasko.

Željko Stipić, predsjednik Školskog sindikata Preporod