OTVORENO PREDBOŽIĆNO PISMO PREDJEDNIKU HRVATSKE VLADE

21.12.2016

Nakon što je Vaša Vlada donijela jedinu ispravnu odluku o isplati božićnice zaposlenicima u javnim službama dan uoči Badnjaka, te nakon što je 20. prosinca prema školama poslana obavijest o gotovinskoj isplati božićnice radnicima čija je plaća pod ovrhom, ipak se sa žaljenjem mora ustvrditi kako ovo važno materijalno pravo neće pripasti svima koji rade u školskim ustanovama.

Bez božićnice, a time i bez mogućnosti primjerenog obilježavanja Božića, ostat će svi oni kojima je određena ovrha nad imovinom, odnosno nad drugim stalnim novčanim primanjima. Takvih je u školama, na žalost, velik broj. U proteklih čak 8 godina, u vrijeme višekratnog smanjivanja plaća u školama, mnogi prosvjetari nisu više mogli redovito ispunjavati svoje financijske obveze. Uslijedile su dugotrajne ovrhe nad njihovim plaćama i imovinom. Ima li uopće potrebe naglašavati kako je sadašnja teška situacija proistekla značajnim dijelom iz materijalnog položaja zaposlenih u školama u proteklim godinama?

Sada kada je, hvala Bogu, kriza iza nas, a obilježavanje božićnih blagdana pred nama, pravi je trenutak za jednu mudru, odgovornu i nadasve humanu političku gestu i odluku. Pozivamo Vas, poštovani predsjedniče Vlade, da još jednom, zajedno sa svojim ministrima, razmotrite ovaj problem te zajednički pronađete rješenje koje će osigurati svim zaposlenicima u školama mogućnost dostojanstvenog obilježavanja blagdana uspomene na Kristovo rođenje.

U zadnjim adventskim danima koji prethode Božiću, a riječ je o danima kada vjernici preispituju svoje odluke i svoja postupanja, pozivam na preispitivanje odluke o neisplati božićnice u gotovini radnicima kojima se provodi ovrha nad cjelokupnom imovinom. Kako nema niti vremena niti mogućnosti za preispitivanje i promjenu zakonskih rješenja koja su dovela do ovog problema, pozivamo Vas, poštovani Premijeru, da se i osobno angažirate kako bi ovogodišnja božićnica bila isplaćena svim zaposlenim u školama.

Kako bismo dodatno potaknuli Vaše uključivanje u rješenje ovog problema, podsjećamo kako su se upravo Hrvatska demokratska zajednica i Stranka Most u vrijeme predizborne kampanje pisanim putem izjasnile u prilog isplate božićnice u gotovini svim „blokiranim“ radnicama i radnicima. Politička se vjerodostojnost, poštovani predsjedniče Vlade, jako teško stječe, ali se bez nje zato jako lako ostaje. Ovu bi misao nikako i nikada ne bi trebalo smetnut s uma.

Još uvijek vjerujući da stranke na vlasti neće pasti na ovom važnom ispitu čovjekoljubivosti, ali političke vjerodostojnosti, odnosno da će se pronaći zadovoljavajuće rješenje za sve one koji čekaju na rješavanje ovog problema Vama, poštovani Predsjedniče Vlade, svim Vašim ministricama i ministrima, suradnicima i suradnicima, neka je blagoslovljen Božić.

Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u
hrvatskom školstvu P r e p o r o d