OTVORENO PISMO PREMIJERU ANDREJU PLENKOVIĆU

28.08.2017

SINDIKAT-LOGOKASLIC2

28.08.2017.

 

Poštovani Premijeru!

Vašu najavu o 20-postotnom porastu izdvajanja i povećanju plaća za radnike u diplomaciji teško je ne povezati s predstojećim razjednačavanjem osnovice plaće u državnim i javnim službama.

Ukoliko do spomenutog razjednačavanja dođe, a svakim je danom sve izglednije kako će se ono na plaći u rujnu ipak dogoditi, Vaša će Vlada stati iza jednog neodgovornog i bezobzirnog političkog čina koji će zaposlenici u obrazovanju, zdravstvu, znanosti, socijalnoj skrbi prepoznati i kao nepravdu i kao podcjenjivanje njihova posla.

Vašom će nepravednom  odlukom  biti diskriminirani zaposlenici u javnim službama u odnosu na zaposlenike u državnim službama, ali će njome biti kažnjeni svi radnici, kako oni učlanjeni tako i oni neučlanjeni u sindikat.

Ako novca za povećanje plaća pojedinih skupina zaposlenika u državnim službama ima, što treba pozdraviti, onda proračunski novac ne smije biti upitan ni za pravedno povećanje osnovice plaće u javnim službama. Ako novca ima, a ne želi ga se izdvojiti za ujednačavanje osnovice plaće u državnim i javnim službama, teško se oteti dojmu da iza svega stoje tek inat i odmazda.

Za razliku od političara kojima u djelovanju nisu strani ni inat niti odmazda, državnici su oni političari koji probleme rješavaju ponajprije  dijalogom suprotstavljenih strana. Ako se neki problem ne uspije riješiti dijalogom, onda se državnik pri donošenju odluke isključivo vodi principom pravednosti.

Unatoč tome što pravednom rješenju ovog pitanja polako ističe vrijeme, neka Vam se kao neka vrsta poticaja za razmišljanje u ovoj situaciji nađe i rečenica indijskog pjesnika Rabindranatha Tagore: „Samo slabi se ne usuđuju biti pravedni.“

Ako je, poštovani Premijeru, Hrvatska u Vama napon dobila „jakog“ premijera koji u svakom trenutku zna razlučiti pravdu od nepravde, onda još uvijek ne treba dvojiti o  konačnom ishodu cijele ove mučne situacije.

 

Željko Stipić, Sindikat P R E P O R O D