OTVORENO PISMO PREDSJEDNIKU HRVATSKE VLADE

24.05.2022

Zagreb, 24. svibnja 2022. godine

OTVORENO PISMO PREDSJEDNIKU HRVATSKE VLADE

Poštovani Predsjedniče Vlade,

u kratkom susretu s Vama, 6. svibnja 2022.,  prigodom potpisivanja Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, predočili smo Vam važnost rješavanja problema materijalnog položaja radnika koji, sukladno Uredbi o koeficijentima, rade na radnim mjestima 4 skupine, s koeficijentom 0,601.

Nakon donošenja Uredbe o minimalnoj plaći, prema kojoj od početka ove godine ona iznosi 3.750,00kn, čime je podignuta plaća svima pa i radnicima s najnižom plaćom u javnom sektoru s plaćom manjom od propisane, nastala su dva problema: doplata razlike plaće do visine minimalne plaće i izjednačavanje, bez obzira na godine staža.

Prvi je problem, što pozdravljamo, Vlada prepoznala i promptno reagirala povećanjem plaća do iznosa minimalne plaće. Drugi problem, ponovno uspostavljanje, Zakonom o plaćama, predviđenog rješenja o uvećanju plaće za 0.5 posto po svakoj godini staža – još uvijek nije riješen. Točnije, ovaj problem nije riješen u cijelosti.

Dijelom je ovaj problem ublažen povećanjem osnovice za 4 posto. Rješenje za neriješeni dio problema vidimo u povećanju najnižeg koeficijenta za 3.7 posto, odnosno s 0.601 na 0.623. Za ovaj problem, ali i probleme koji će se javljati zbog neminovnog porasta minimalne plaće u budućnosti, rješenje je zakonska odredba prema kojoj visina  plaće radnika s najnižim koeficijentom u javnim službama mora biti usklađena s visinom minimalne plaće.

Za povećanje koeficijenta koje predlažemo nisu potrebna dodatna proračunska sredstva jer se radnicama ionako isplaćuje razlika do minimalne plaće. Neznatno više novca trebat će jedino  osigurati za ponovno uspostavljeno nagrađivanje radnog staža ovoj skupini radnika.

Nadamo se, poštovani Predsjedniče Vlade, da ćete razmotriti problem na koji Vam  Sindikat Preporod  još jednom ukazuje i da će Vlada, sukladno našem prijedlogu, žurno zaštititi interes radnica s najnižim plaćama u javnim službama. 

S poštovanjem,

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.