ONI JOŠ NEĆE U ŠKOLU: Odgađa se početak škole u Sisačkoj županiji, ministar pojasnio i kako izgleda ‘idealan’ model online nastave

17.01.2021

16.01.2021. HINA

Ministar znanosti i obrazovanja poručio je kako će zbog velike štete na školama u Sisačko-moslavačkoj županiji nastava biti odgođena na 14 dana, uz mogućnost dodatnog produljenja praznika

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u subotu da je u Sisačko-moslavačkoj županiji razorni potres ostavio veliki trag na školskim objektima te će se početak nastave odgoditi na četrnaest dana, a ukoliko bude potrebno ministarstvo će dozvoliti i daljnju odgodu. “Najbolja odluka se može donijeti onog trenutka kada imate jasan uvid u situaciju, a to će vam dati lokalne vlasti, ravnatelji i učitelji”, rekao je Fuchs u Dnevniku HTV-a.

Problemi s internetskom povezanošću

Dodao je da od 58 školskih objekata u Sisačko-moslavačkoj županiji u njih 17 neće početi nastava, pa čak ni po C modelu, odnosno na daljinu. Fuchs je ustvrdio i kako ruralni krajevi Republike Hrvatske imaju problem s lošom internetskom povezanošću te da se roditelji snalazili na razne načine da djeca mogu pratiti školu na daljinu. Vjeruje da će se ti problemi riješiti no i poručuje da je u ovom trenutku ministarstvo fokusirano na rješavanje problema u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Upitan je li Hrvatska sada spremnija na nastavu na daljinu nego u ožujku prošle godine, Fuchs je uzvratio kako bi idealna situacija bila da nastavu u virtualnom vremenu nastavnik drži u razredu, a djeca koja su kod kuće da ga prate u realnom vremenu. “Imamo to u određenom broju škola, ali nemamo u svim školama”, istaknuo je.

Svi će pisati maturu

Za to, kaže, treba stvoriti tehničke preduvjete za koje nije bilo vremena kao što nije bilo ni sredstava. Fuchs je kazao i kako Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje radi na pitanju polaganja državne mature, o scenarijima nije želio govoriti ali je poručio da će svi pisati državnu maturu. Kada je riječ o cijepljenju protiv koronavirusa Fuchs je ustvrdio kako su učitelji u drugoj skupini po prioritetima te će se cijepiti nakon docjepljenja zdravstvenih djelatnika, starijih osoba i korisnika domova za starije osobe.