OD PAVIĆA DO MARIĆA

04.10.2018

Na današnjem sastanku predstavnika Vlade s predstavnicima sindikata radnika zaposlenih u javnim službama, sukladno najavi s prethodnog sastanka, sudjelovao je i ministar Zlatko Marić.

Iako je sastanak trajao skoro sat i pol, njegov je učinak moguće podvesti po jednu, jedinu rečenicu: Vlada nudi sindikatima povećanje osnovice od 2% od 1. siječnja i povećanje osnovice od dodatnih 1% od 1. srpnja.

Iz sadržaja sastanka vrijedi izdvojiti jedino prijedlog Anice Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara o povećanju vrijednosti koeficijenata za 3% kao svojevrsnoj „nadopuni“ predloženog povećanja osnovice.

Na prvo od dva pitanja predstavnika Preporoda ministru Marko Paviću o  zaostajanju plaća u javnim službama (analiza Fine), spomenutim na sastanku 12. rujna,  odgovoreno je na način da ostaje nejasno postoji li uopće spomenuti izračun kao osnova za izračun cijene rada u javnim službama.

Na drugo pitanje o vremenskom roku do kojeg sindikati mogu očekivati posljednju ponudu Vlade o korekciji osnovice za 2019., ministar Marić je odgovorio kako misli da  to može biti  za 10-ak dana.

Ministar Pavić je najavio novi sastanak u tjednu iza 15. listopada. Uz ministra Zdravka Marića na sastanku su sudjelovali ministrica Nada Murganić i ministar Marko Pavić.

Željko Stipić