Novi debakl na pregovorima

18.04.2016

Index/18.04.2016.

DANAS u 9.30 sati u Sindikalnom domu u Zagrebu trebao je biti održan 1. pregovarački sastanak pregovaračkog odbora sindikata javnih službi i premiera Oreškovića i pregovaračkog odbora Vlade.

I ovaj je sastanak završio debaklom, budući da se pojavio samo pomoćnik ministra kulture, a i on je otišao kada je vidio da se nitko drugi nije pojavio.

Božo Petrov sindikatima je u ime Vlade poslao pismo:

“Slijedom Vašeg poziva na 1. pregovarački sastanak Pregovaračkog odbora sindikata javnih službi i Pregovaračkog odbora Vlade RH, koji bi se održao u ponedjeljak, 18. travnja 2016. godine u 9.30 u sindikalnom domu, Florijana Andrašeca 18a. Zagreb, a na koji ste pozvali i predsjednika Vlade RH odgovaramo Vam kako slijedi.

Vlada Republike Hrvatske od samog je početka svoga djelovanja pokazala snažnu želju za konstruktivnim socijalnim dijalogom te je prihvatila i pojačala suradnju s predstavnicima sindikata kao najvažnijim partnerima, i to ne samo u pogledu provođenja i djelovanja u okviru sadašnjeg stanja, već i u pogledu zajedničkog i suradnog djelovanja u stvaranju novog i održivog okruženja radi čega jc nužno potrebno provesti reforme i u javnom sektoru.

Ova je Vlada svjesna važnosti zajedničkog i konstruktivnog djelovanja Vlade i svih onih dionika koje čine i djeluju u javnom sektoru te, stoga, i vrednuje i spremna je ulagati u socijalni dijalog radi ostvarenja napora u poboljšanju stanja u javnom sektoru.

Jednako tako, svjesni smo težine ekonomske situacije u kojoj se nalazi Republika Hrvatska i odgovornosti prema svim društvenim skupinama i grupama koje se danas nalaze u teškoj situaciji poput nezaposlenih ili blokiranih osoba, o kojima, također, moramo kontinuirano skrbiti te se zauzimati za njihov izlazak iz navedenih teških situacija. Sve to, a sigurni smo kako i Vi uvažavate naš stav, ističe važnost potrebe održavanja društvene solidarnosti radi poticanja gospodarskog rasta i stanja u realnom sektoru, a što će, u konačnici, pozitivno djelovati i na mogućnosti spram javnog sektora.

Svjesni nepovjerenja koje se uvuklo u odnose sindikata i Vlade proteklih godina, pozivamo Vas da se uvjerite kako je smjer našeg djelovanja drugačiji. Mi ne želimo davati obećanja koja nećemo moći ispuniti niti želimo „kupovati vrijeme’’ odlažući neizbježno. Upravo suprotno, nastojimo i nastojat ćemo postaviti realne okvire i temelje za budućnost Republike Hrvatske, gospodarske i društvene u najširem smislu.

Sindikate u tome smatramo važnim i vrijednim dionikom, a nama jednim potrebnim partnerom. Vjerujem da nam je svima zajednički stalo do toga da otklanjamo svo nepovjerenje i prepreke našem dijalogu koje su posljedice nekih prethodnih politika, jer nam je cilj isti – kvalitetniji i odgovorniji društveni sustav, u kojem su i javne službe takve.

Stoga se nadamo da će se i svi predstavnici sindikata odazvati socijalnom dijalogu koji je u procesu te da ćemo se zajedno potruditi ukloniti sve tenzije iz našeg odnosa.

Slijedom svega što je gore navedeno pozivamo Vas, sve sindikate javnih službi, na suradnju i nadamo se Vašem odazivu našem sljedećem sastanku u socijalnom dijalogu, a koji bismo zakazali u razdoblju od 25. travnja do 29. travnja, u poslijepodnevnim satima, u prostorijama Vlade Republike Hrvatske, u terminu oko kojeg se svi sindikati javnih službi usuglase, a o čemu molimo da nas obavijestite’, navodi se u pismu.

Boardroom_small