Nesmetano se može u gostionicu ili kladionicu, ali ne i u učionicu.

05.11.2021

Jutarnji list, 05.11.2021.

Predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić je rezolutan: sve dok se covid potvrde ne uvedu u sve zatvorene prostore, neprihvatljivo je njihovo uvjetovanje za djelatnike u školama.

– Ne može se nesmetano u gostionicu ili kladionicu, a u škole moraju zaposlenici s potvrdama. Škole su sigurno ona mjesta u kojima se sva postojeća ograničenja u značajnoj mjeri poštuju, što nije slučaj s ostalim zatvorenim prostorima. Mislim da uvođenje covid-potvrdi u škole ne može imati značajnijeg učinka u situaciji kada isto ne zahtijevate od učenika, koji su daleko brojniji od učitelja i nastavnika, niti treba roditeljima dopuštati ulazak bez potvrda, komentira Stipić.

Taj će sindikat zatražiti preispitivanje uvođenje potvrda za zaposlenike škola, s glavnim argumentom – riječ je o neprihvatljivoj odluci dok covid-propusnice ne vrijede i za sve druge objekte. Postavljat će, doznajemo, jasne uvjete: nema govora da testiranje bude ičiji trošak nego poslodavca; testiranje isključivo na radnom mjestu, odnosno u školi; što je moguće rjeđe testiranje. Tražit će i izuzeće testiranja za radnike koji imaju zdravstvenih teškoća, odnosno za one kojima testiranje može negativno utjecati na zdravlje.

– Ostaje nam nada da će se u idućih tjedan dana uvažiti argumenti koji idu protiv uvođenja covid-potvrda u škole. Sama mjera nije imala dostatan učinak u nizu zemalja u kojima se provodi, počevši od najbliže Slovenije. Evo jedan primjer: škola ima samo jednog profesora strojarske grupe predmeta. Ako on nema potvrdu i odbije testiranje, dovoljno je da bez nastave ostaje četiri razreda učenika. Zato pozivam prosvjetne vlasti da anketiraju ravnatelje o izravnim posljedicama koje očekuju uvođenjem mjera, kaže Stipić.

S druge strane, dio nastavnika, naravno cijepljenih, itekako je zadovoljan odlukom.

– Ako se obveza potvrda uvodi za sve javne i državne institucije, zašto bi škole bile izuzete? Zašto bi se podilazilo necijepljenim prosvjetnim djelatnicima? Zašto bi se zbornice dijelile na cijepljene i necijepljene? Ovu je odluku trebalo donijeti i ranije, komentiraju nastavnici.

Po dostupnim informacijama, troškovi za testiranje djelatnika u obrazovanju PCR testovima mjesečno bi iznosili 3,5 milijuna kuna. Za slučaj kada bi se uvelo testiranje učenika – što sada nije u planu, trošak bi iznosio oko 54 milijuna kuna.

Novost za učenike jest da se mijenjaju mjere vezane uz nošenje maski, točnije, po novome će biti strože: učenici od petog razreda nadalje morat će nositi maske u razredu čak i ako je osiguran dovoljan razmak. Učenici od prvog do četvrtog razreda i dalje neće morati nositi maske, izuzev na hodnicima.