“Neke premijerove izjave dodatno su motivirale ljude da se odazovu štrajku”

27.11.2019

Čelnik Sindikata Preporod Željko Stipić bio je gost N1 Studija uživo. Osvrnuo se na jučerašnju ponudu Vlade obrazovnim sindikatima

Uvodno je kazao kako je najvažnije što će reći članovi sindikata pred kojima je sljedeća dva dana Vladina ponuda na referendumskom izjašnjavanju.

“Mislim da je uloga sindikata upravo ona koju smo dosad imali. Mi smo organizirali štrajk. Vidjeli smo što je sve trebalo napraviti da se održe pregovori i da se premijer pridruži pregovorima”, ističe Stipić.

Rekao je kako je ponuda sigurno drugačija i bolja, u odnosu na ono na što su se sindikati već izjašnjavali.

Stipić je kazao kako bi listići, prema njegovim informacijama kroz pola sata stići u sve škole. “Izjašnjavanje će trajati u srijedu i četvrtak. Ja vjerujem da ćemo rezultate imati već sutra ujutro”, pojašnjava.

“Vlada je u rješavanju ovog našeg problema jako odugovlačila i to je bilo posebno uvredljivo. Ja očekujem stvarno da će ovo biti kratko i da će oko 11,12 sati biti poznati rezultati, mi moramo poštivati naše članstvo”, dodaje.

Napominje kako se na pregovorima u utorak nikakav dogovor nije dogodio. “Ja ne bih rekao da smo mi sindikati rekli “ovo je nama prihvatiljvo”, mi smo samo rekli “dajte nam konačnu ponudu”.

Istaknuo je kako ponuda nije ista. “Bez obzira na to što je konačan učinak vrlo sličan”.

Stipić ističe kako premijer dovoljno ne razumije problem učitelja i nastavnika. “Moj neki dojam je da se shvatilo kao da će se taj problem riješiti sam od sebe. Točno je da su neke premijerove izjave dodatno motivirale ljude da se odazovu ovoj sindikalnoj akciji. Kako drugačije shvatiti da netko tko je premijer, da taj netko nakon ne znam koliko tjedana štrajka kaže da iza toga stoje neke mutne političke strukture, da smo mi neke oporba, instrument nečiji”, rekao je.

Smatra da se preokret u stavu premijera prema sindikatima nije dogodio u utorak navečer. “Ja ne bih rekao da se taj preokret dogodio jučer, ja mislim da se on dogodio prekjučer. Trg je bio pun, tu je bilo 50 tisuća ljudi prema procjenama. Koji su premijeru poručili da bi trebao prestati s takvom praksom tretiranja školskih sindikata.

“Nakon što se izjasne naši članovi, sve će biti jasno”, dodao je.

Nama je, kaže, najvažnija podrška roditelja. “Rješenje spora je u najdubljem interesu učenika i roditelja”.

Kazao je kako je jasno da se vrši pritisak od strane Vlade u dva smjera.

“Jedan je u pogledu toga kako riješiti problem. Odmah na sastanku u ponedjeljak je rečeno da ne dolazi u obzir bilo kakva intervencija u Uredbu o koeficijentima. I da ti razgovori se neće uopće nastaviti, ako je to nekakav sindikalni zahtjev. Mi smo ipak ostali na tom sastanku. jesmo li trebali postupiti drugačije, to ostaje otvoreno pitanje”, ističe Stipić.

“Sve se može potezom pera poništiti. O dodatku pregovarate. Što se tiče koeficijenata, oni nikada dosad nisu bili djelo sindikata jer se o njima dosad nikad nije pregovoralo. Kada bi ovaj štrajk dao taj rezultat, za koji se još uvijek nadamo se nije isključen, to bi bilo najveće postignuće ovog štrajka. Tada bi sindikati mogli reći u potpunosti da su involvirani u povećanje plaća”, dodaje.

Sindikat želi u što većoj mjeri imati utjecaj na pitanje cijene rada, poručuje Stipić.

Što se premijerovog ponašanja tiče, Stipić smatra kako mu se teško oteti dojmu da se radi o taštini.

“Kako drugačije objasniti taj prečvrsti stav da to mora biti u onom dijelu na papiru zapisano kako je to smišljeno u glavi premijerovoj”, rekao je Stipić.

“Mi moramo stalno komunicirati s javnošću naše stavove. Ne smijemo dopustiti da naši stavovi budu zagušeni. Kad kažemo javnost, nama je najvažnija podrška roditelja. Rješenje ovog spora je u najdubljem interesu ponajprije učenika i roditelja”, dodaje.

“Ja mislim da ćemo mi u nekoj bržoj dinamici ići prema rješavanju problema, bez obzira na izjašnjavanje članstva”, ističe zaključno.