Ministrica naljutila učitelje informatike: “Jednostavno laži… Gledaš i ne vjeruješ šta se događa”

03.09.2018

Učitelje informatike naljutile su izjave ministrice Divjak koja je u subotu u Dnevniku Nove TV odbacila tvrdnje da nije sve spremno za obveznu nastavu informatike. Kažu, ne govori istinu. Za to vrijeme, u školama su se pripremali eksperimentalni udžbenici, barem onaj dio koji je isporučen pa je Sanja Vištica otišla vidjeti što će to u ponedjeljak ujutro dočekati učenike.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u Dnevniku Nove TV kazala je kako su svi učitelji informatike prošli edukaciju od 243 dana te da im je dana podrška. Njezine izjave naljutile su dio nastavnika informatike.
Vezani članci

Radimir Čačić: Porezna reforma ministra Marića je kozmetika, a reforma školstva je i manje od toga

Ivan Vrdoljak: 20 godina smo čekali reformu školstva, od ponedjeljka je imamo
“Jednostavno laži, jednostavno činjenice koje nemaju veze s istinom. Onako jedna nakon druge. Gledaš i ne vjeruješ šta se događa”, govori učitelj informatike Marko Šolić. Edukacije su, kaže, bile smiješne. I tvrdi – netočno je da su ih svi nastavnici prošli.
“To lako provjerimo na toj samoj edukaciji. Npr. gdje je edukacija rada s darovitim učenicima, gdje je njihova edukacija – prošlo je 445 učitelja. Niti polovica. Ovih kategorija ima 10-ak, brojke se kreću tu negdje 300 do 600 za svaku kategoriju što znači da je cijelu edukaciju prošla četvrtina učitelja, uključila se u nju možda polovica”, ističe Šolić.
Na naše pitanje o pritužbama učitelja da će se morati snalaziti u skučenim učionicama s više od 20 učenika, a pedagoški standard predviđa grupe od 15, ministrica je odgovorila kako je prosječna veličina razreda u Hrvatskoj – 17 učenika. To im je posebno zasmetalo.
“Prosječna plaća u Zagrebu je oko 7000 kuna. Ja kao visokobrazovani učitelj, nemam ni 6000. Prosjek – ta riječ ne znači previše. U mojoj školi svi su razredi preko 20 učenika”, rekao je profesor Šolić.
Regirao je i sindikat Preporod. Kažu, ‘škola za život’ nije baš posve spremna.

“Prema informacijama sa Svetica i informacijama s terena, mi kao da živimo u dvije različite države. S jedne strane učitelji nas upozoravaju da nisu spremni, da je edukacija bila nedostatna, da im je veliki problem to što nema udžbenika, nema tačunala, tableta, svega ostaloga što bi trebalo biti”, govori Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

U OŠ Milana Langa u razredu za sedmaše je spreman dio udžbenika za eksperimentalnu nastavu. Ravnatelji i učitelji su entuzijastični iako, kažu, znaju da neće sve ići glatko.

“Imamo i nekih učitelja koji nisu, recimo, do sada prošli proces edukacije vezano uz taj informatički dio, ali to se odrađuje, prema tome, i oni bi trebali biti spremni”, rekao je ravnatelj škole Igor Matijašić.

Nakon povuci – potegni priče s nakladnicima, u ponedjeljak stiže još jedan dio udžbenika za esksperimentalnu nastavu, a do srijede bi svi trebali biti na broju. Ono što se odmah može primijetiti je da su udžbenici puno tanji i to je ono o čemu se govorilo da će školske torbe biti 30% lakše.

Novost je i informatika od prvog razreda. Učit će se tako, primjerice, kako se drži miš, koristi tipkovnica. Kako se otvaraju programi i aplikacije. Jedna od najvećih novosti je i kod koji se dobije uz udžbenik tako da se sav sadržaj može skinuti na tablete za koje su škole novac dobile u srpnju. Dio škola već ih je nabavio, a drugi dio bi ih trebao imati do sredine rujna. Što god imali, nastava počinje.