Ministar Radovan Fuch tužio sindikat Preporod!

14.02.2011

(14.02.2011.)

PRESEDAN

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod ocijenio je tužbu ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa protiv Preporoda ‘pokušajem zastrašivanja’ i ‘presedanom u odnosima predstavnika vlasti i sindikata’

fuchs_287090S1Fuchs je nedavno tužio Preporod zbog ‘povrede časti, ugleda i dostojanstva’ koje mu je taj sindikat nanio optuživši ga da se okoristio propustom ministarstva koje je poslalo nevjerodostojne podatke o broju članova Preporoda Gospodarsko-socijalnom vijeću, čime je Preporod izgubio pravo sudjelovanja u pregovorima o kolektivnom ugovoru za srednje škole.

‘Preporod je propustom resornog ministarstva teško oštećen, pa smo bili prisiljeni reagirati priopćenjem u kojem smo izrazili sumnju da se iza tog postupka kriju nečasne namjere pojedinaca koji su bili uključeni u posao prikupljanja i obrade spornih podataka’, rekao je predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić.

Fuchs se, po Stipićevim tvrdnjama, tužbom protiv sindikata ‘difamirao u ljudskom i profesionalnom te u političkom smislu’. ‘Iznos od 70 tisuća kuna odnosno 15 učiteljskih plaća, koliko najbogatiji Kosoričin ministar potražuje od Preporoda, nedvosmisleno upućuje na potpunu Fuchsovu izgubljenost u vremenu i prostoru’, izjavio je Stipić.

 

Preporod je na današnjoj konferenciji za novinare najavio kako će posredstvom svoje sindikalne središnjice Nezavisnih hrvatskih sindikata o tom slučaju izvijestiti Međunarodnu organizaciju rada.

Ako odgovorni bilo u vladi, bilo na GSV-u ne učine ništa kako bi se problem riješio, Preporod će na tužbu uzvratiti protutužbom, odnosno obavijestiti Državno odvjetništvo da utvrdi odgovornost svih involviranih pojedinaca iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa koji su sudjelovali u postupku koji je doveo do slanja nevjerodostojnih podataka prema GSV-u, poručio je Stipić. (Hina)