Ministar Pavo Barišić primio predstavnike Sindikata Preporod

04.01.2017

Sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja

U srijedu 4. siječnja 2017. godine ministar znanosti, obrazovanja i sporta Pavo Barišić primio je predstavnike sindikata Preporod u prostorijama Ministarstva. Predstavnici sindikata Preporod u sastavu predsjednik Sindikata Željko Stipić, Gordana Kovač Bluha i Biljana Pavelić izrazili su zadovoljstvo 1. dijelom sastanka, kako se našalio predsjednik Sindikata aludirajući na sastanak od 14. prosinca na kojem ministar nije mogao sudjelovati usprkos pozivu predstavnicima sindikata, zbog nenadanih i neodgodivih obveza u Saboru. Kako je predsjednik pojasnio ministru i visokim dužnosnicima Ministarstva državnom tajniku Hrvoju Šlezaku, Momiru Karinu, Ivani Bošnjak te Stipi Mamiću djelomično je zadovoljan reakcijom na upozorenje isplata božićnice na zaštićene račune članova čiju su računi blokirani. Pojasnio je kako bi bio puno zadovoljniji da se našlo potpunije rješenje po kojem bi svi zaposleni dobili božićnicu. Odmah je predložio da se u cilju trajnog rješavanja ovakvih problema iznađu povoljna rješenja kroz Zakon o ovrsi i druge nužne propise. Ujedno se pohvalno izrazio o činjenici da se vode bilješke sa sastanka smatrajući kako u tom slučaju štedimo vrijeme koje bi se trošilo na ponavljanje već rečenog.

Kao izraz vjerodostojnosti predložio je ministru da kroz naputak riješi nešto što je pravno neupitno, a to je isplata dnevnica u iznosu od 170 kn, jer bi to bilo poštivanje zakona, budući da se u velikom broju škola dnevnice još uvijek isplaćuju u iznosu od 150 kn. Kako se sastanku tada priključio i Stipe Mamić pojasnio je kako je predsjednik Željko Stipić u pravu kada kaže da su se dnevnice trebale isplaćivati u iznosu od 170 kn, ali je to problemiralo Ministarstvo rada, tijelo koje je, po njemu, to trebalo riješiti. Pri tom je pojasnio kako su smatrali da nema smisla tražiti tumačenje TKU koji je pri samom isteku. S tom izjavom se predsjednik Stipić nije složio jer kako rekao, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je potpisnik Kolektivnih ugovora pa to treba dići na tu razinu i riješiti problem.

Željko Stipić je ujedno upozorio ministra Barišića kako se iz zgrade Ministarstva na različite upite daju telefonske izjave i stavovi bez mogućnosti dobivanja istih pisanih putem, računajući kako će se neke stvari riješiti same po sebi, što smatra neozbiljnim i nekorektnim. Ministru se skrenula pozornost i na uzaludan posao oko Izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju budući da se izmjene nisu donijele. Osim toga, rekao je kako je on prvi postkrizni ministar pa očekujemo spremnost da se s tih pozicija i pregovara u budućim pregovorima za TKU i GKU. Pri tom je skrenuo pozornost na sve veći broj učenika s kojima se radi po individualiziranom i prilagođenom programu te nužnost da se ti programi dodatno i plate.

Pri samom kraju ministar Barišić je rekao kako smatra dobrim prijedlog predsjednika Željka Stipića o potrebi povremenih i periodičnih sastanaka sa sindikatima u cilju saznavanja novonastalih problema u sustavu te će ih rado upriličiti. Na kraju sastanka predsjednik je ministru uručio odgovore HDZ-a i Mosta na 8 konkretnih pitanja koja je Preporod, uoči parlamentarnih izbora, uputio svim akterima predizborne kampanje, sa željom da u svom djelovanju zaista budu vjerodostojni i potvrde kako ne obećavaju jedno, a nakon izbora rade nešto sasvim drugo.