Lektire će na još jednu provjeru

15.02.2019

14.02.2019. N1

Ne stišava se bura oko popisa lektire. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak poručila je da će svim profesorima hrvatskog jezika poslati anketni upitnik i na taj način kreirati popis. Oporba se buni zbog Anne Frank, a profesori poručuju – Imajte povjerenja i dajte nam slobodu da radimo.

 

Društvene mreže vrve slikama ‘Pipi duge čarape’ i ‘Ježurke Ježića’. Roditelji su u šoku i pitaju se što se događa. Stječe se dojam da je netko te knjige samo izbrisao i da ih djeca više nikada neće vidjeti. Ipak, one su se i dosada nalazile na proširenom – a ne na obaveznom popisu.

“I dalje je dio djela obvezan, tako je bilo i do sada. Ali uz obvezne naslove, bio je i uputnik, popis predloženih djela i učitelji su birali s tih popisa. A sada u osnovnoj školi i dalje postoji popis obveznih, a sve ostale naslove biraju učitelji”, kaže učiteljica Snježana Mostarkić.

Sindikalist i dugogodišnji profesor hrvatskog jezika Željko Stipić pojednostavljuje priču, dobro poznatu u svim sferama hrvatskog društva.

“Učitelji su podijeljeni u dvije skupine – s jedne strane su oni tradicionalniji, koji bi htjeli da neka vlast sve propiše, da  sve bude precizno uređeno, a s druge strane su ovi moderniji,  kojima slobode nikada nije dosta.”

Očito svjesna da sve puca po šavovima, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, sa službenog puta iz Koreje, obratila se putem Facebooka:

“Nakon jučerašnjeg dana jasno je da postoje snažni dugogodišnji prijepori u struci, ali i javnosti po pitanju lektire. I ja sam kao ministrica shvatila jasnu poruku i uvažit ću kritike. Zamolila sam kolege da hitno sastave anketni upitnik za sve učitelje Hrvatskog jezika u osnovnim i srednjim školama i upravo će oni svojim odgovorima kreirati preporučeni popis suvremenih lektirnih djelapromoviramo i podržavamo autonomiju i stručnost učitelja.”

bd

Oporba ministrici zamjera nedostatak političke hrabrosti i pita se kuda sve to vodi.

“Ništa nije shvatila. Prije svega, trebala bi shvatiti da je ministrica obrazovanja, a ne zavod za statistiku. Problem koji se pojavio rješava se jasno artikuliranom političkom voljom, to je pitanje politike, ne ankete”, smatra nezavisni zastupnik Bojan Glavašević.

Djelo ‘Dnevnik Anne Frank’ izazvalo je najviše tenzija.

“Treba posebno apostrofirati da je val ustašizacije i fašizacije društva prisutan i da raste. To smo mogli vidjeti na primjeru srpskih vaterpolista, HDZ-ovoj podršci fašistu Tajaniju i sve većem broju fašističkih ispada”, kaže predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Učiteljica Snježana Mostarkić, pak, ukazuje da je ‘Dnevnik Anne Frank’ i dosad bila na proširenom, ne na popisu obavezne lektire.

“Svaki učitelj koji želi to djelo obraditi – smije i može. Ne samo da može u osnovnoj, nego može i u srednjoj.”

Lektire će ipak na još jednu provjeru i to – anketom po školama.