Kome da ja prijavim sindikalnog povjerenika!?

02.10.2016

Piše: Mirjana Jerčić, ravnateljica OŠ Mejaši, Split

U OŠ Mejaši većinski je sindikat Preporod, a Povjerenstvo redovito šalje članove SHU kako bi popravili brojno stanje svog sindikata

Ponukana dopisom voditeljice ureda SHU-a Splitsko-dalmatinske županije Tinke Zemunik i Županijske povjerenice Ane Hinić ministru Predragu Šustaru te njihovim istupima u medijima, imam potrebu ponešto i reći na tu temu. Smatram da se moraju poštivati svi zakoni u ovoj državi pa tako i Zakon o radu i Zakon o odgoju i obrazovanju u srednjim i osnovnim školama. No, kad je riječ o Kolektivnom ugovoru inzistira se na njegovoj primjeni za neke kategorije djelatnika, ali ne i za ravnatelje. Tinka Zemunik uzima si ovlasti ravnatelja i traži da sindikalni povjerenik njezinog sindikata (SHU) supotpisuje zahtjeve za potrebama škole, da bi unaprijed znala ako škola ima koji sat potrebe kako bi ona rasporedila kadar. Budući da sam kao ravnateljica sama potpisivala zahtjeve za potrebama, naglasila je da prijave nisu propisno ispunjene i telefonski mi prijetila da će me prijaviti (ne znam kome, jer bih i ja nju prijavila kada bih znala kome).

U Uredu državne uprave vode evidenciju djelatnika koji imaju nepunu normu, a u toj evidenciji ima puno onih koji rade u više škola i imaju ukupno puno radno vrijeme, zatim zaposlenika koji su otišli u mirovinu… Ukratko, evidencija je tu da zamagli i obeshrabri onog tko ju pokušava koristiti.

Osim toga, nije mi jasno zašto je u ime MZOŠ-a supotpisan Pravilnik o prednosti pri zapošljavanju kojim se krše ustavna prava djelatnika. Tko to može mimo zakona donijeti Odluku o prednosti pri zapošljavanju za osobe koje rade u nepunoj normi? A to radi Povjerenstvo koje ničim nije ovlašteno da bi jednoj osobi (koja je u pravilu član SHU-a!) dalo prednost i uputilo je na određeno radno mjesto i to umjesto na nekoliko sati na puno radno vrijeme. Ispostavi se da taj tehnološki višak i nije višak, a znaju poslati i nestručne osobe… Članovi povjerenstva sastanče, kadroviraju, poslali su nam prva dva Zapisnika, a onda ništa, dalje. Na prvom sastanku istu osobu upute u jednu školu, a na drugom u drugu?

Smatram da Ured državne uprave ne može donijeti Odluku o prednosti pri zapošljavanju za osobe koje rade u nepunoj normi u skladu sa čl. 107 st. 6 Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Također, Ured državne uprave ničim nije ovlašten da jednoj osobi i time diskriminira i dovodi u neravnopravan i nepovoljan  položaj sve ostale osobe iz evidencije Ureda kao i osobe koje imaju pravo pod jednakim uvjetima sudjelovati u Natječaju. Državno tijelo ne može imati selektivni pristup i iz evidencije u kojoj ima više kandidata izdvojiti upravo jednog nego mora postupati po Zakonu.

Pitam se kako je moguće da u Povjerenstvu nema predstavnika ravnatelja, ali su u njemu dva predstavnika SHU-a i dva su predstavnici Ureda savjesni i ne žele raditi kako oni iz SHUa traže, predstavnici vlasti trebaju otkazati daljnji rad u povjerenstvu. I sve se svodi na to da su SHU i Ured državne uprave postali Zavod za zapošljavanje i kadroviranje u školama.

Napominjem da je u OŠ Mejaši većinski sindikat Preporod, a da Povjerenstvo redovito šalje članove SHU kako bi popravili brojno stanje svog sindikata. Ove školske godine Škola je iskazala potrebu za četiri učitelja – jedna učitelja po nekoliko sati i na svako radno mjesto su nam poslali ili tehnološki višak ili nadopunu. Svake godine redovito u Školu pošalju jedan tehnološki višak u razrednoj nastavi, tako da oni vode kadrovsku politiku u školi. Ne rade to svima, jer ima škola koje iskazuju potrebe, ali u koje se ne šalje ni tehnološki višak ni nadopuna. Valjda je jasno zašto – oni preko njih zapošljavaju svoj kadar, sami su priznali da im se Ured državne uprave pretvorio u čekaonicu.