Kap vode za blokirane bijednike u pustinji

30.07.2016

Piše: Darko Pajić/Novi List

Isplata regresa blokiranima? Pa to je kao da žednom u pustinji prodaješ čašu soka za 100 kuna i još se hvališ kako si velikodušan i spreman pomoći nevoljniku. Bit će dosta da ne crkne od žeđi, a usput će se nešto i zaraditi. Naša je Vlada tehnička, ali nije im to problem kad osjete da bi mogli s državnim novcima pokazati kako brinu o sirotinji. Usput su alanfordovski raspoloženi i mora biti da su Tihomir Orešković i Zdravko Marić čitali baš onu epizodu legendarnog stripa u kojoj Bob Rock puže po pijesku pustinje na užarenom suncu. Jezik mu je do poda, ne može više, sunce ga je ispržilo, halucinira, manta mu se i posljednjim snagama vapi: Vode, dajte mi vode! A kraj njega dovitljivi trgovac na konju s kašetom raznoraznih osvježavajućih proizvoda odgovara: »Nažalost, nemamo vode, može Sprite, Coca cola, mineralna, cijena je 10 dolara!«. To je taj regres, taj bijedni pokušaj iskazivanja lažne brige o ljudima, koji u stvari nemaju elementarnih prava na normalan život.

Vlada je prvo zakasnila s isplatom regresa. Bez ikakvog razloga. Mogli su isplatu obaviti i u lipnju kako je i bilo predviđeno. Što ćete, dogodi se. Malo su spavali, malo se raspadali, malo preslagivali, a možda im nije bilo ni previše važno. Vizionarski su se ipak dosjetili isplate državnih i javnih službenika, pa je onda netko trebao i odraditi računovodstvene poslove na uplati. Tako se dio onih istih službenika, koji imaju pravo na regres, a to se odnosi na računovođe u školama, morao vratiti s godišnjeg odmora kako bi sami sebi i svima ostalima, isplatili novce kao naknadu za taj isti godišnji odmor.

Tko je otputovao i taman zalegao na neku od jadranskih plaža, fino se spakirao i vratio obračunati i isplatiti novce sebi i kolegama. Bilo bi sjajno kad bi ih premijer Tihomir Orešković za nagradu pozvao da s njim ljetuju u državnoj rezidenciji na Hvaru, gdje se on upravo sprema otići uz obećanje kako ovaj put neće spiskati stotinjak tisuća kuna na catering, kao što je to napravio u državnoj vili u Kostabeli. Najavljujući taj svoj najnoviji i teško zasluženi odmor, Orešković je objavio kako će sada sam kuhati. Bit će malo ribica na gradele, a palo bi i koje janje kad bi ga imao tko pojesti. Time je naš tehnički premijer htio pokazati koliko je u stvari skroman, jer neće voditi bulumentu prijatelja na hvarski dernek, već najužu obitelj kojoj je jedno janje prevelik zalogaj. A to je šteta. Dalo bi se pretpostaviti da bi školske računovođe mogle proždrijeti barem jedno, može biti i više janjaca. Pogotovo ako bi to stvarno platio premijer u ostavci, koji aktivno ljetuje po državnim vilama kao da mu nikada mandat neće završiti.

Tek se tu priča o regresu komplicira. Jer nitko od same Vlade ne može bolje znati kako zaobići zakone, koje je Vlada pisala, a Hrvatski sabor naivno prihvatio ne vodeći računa o tome da bi baš Vladi poneki zakon jednom mogao smetati. I to baš Zakon o ovrsi, koji je zaslužan za stvaranje 300 i nešto tisuća kvalitetno blokiranih građana, a dosad se nitko nije sjetio da je Zakon nepravedan i trebalo bi ga mijenjati. Ipak, Božo Petrov, Zdravko Marić, Tihomir Orešković i ostali u najboljoj namjeri odlučuju regres isplatiti i tim blokiranim nevoljnicima i to u gotovini kako im vjerovnici ne bi na blokiranim računima požderali i to malo regresa. Suprotno Zakonu o ovrsi, koji kaže da se regres ne može uplatiti na zaštićeni račun. Svi poslodavci koji tu rupu u zakonu nisu koristili lagano su ispali blesavi. Tko im je kriv što nisu dobili izbore, složili svoju Vladu, pa radili što im padne na pamet.
I to je tek kamilica u odnosu na prave razmjere ovršnog tcunamija. Jer, vjerovali ili ne, Hrvatska se prešutno odrekla tih 300 i nešto tisuća blokiranih. Na ovrhama se masno zarađuje. Strašan je to biznis. Odvjetnički uredi se besramno bogate na ovršnim rješenjima. Na ljudskoj bijedi. Ako ste dužni 200 kuna platit ćete bez problema još 1.000 za uslugu blokiranja. Ići će i kamate. Nećete imati pravo raspolagati svojim novcima. Uzimat će vam od plaće makar crkavali od gladi. Unesrećene su cijele obitelji. Zarađuje i Fina. I banke. A takvo dužničko ropstvo nije od jučer. Žmirio je Zoran Milanović, ništa nije radila Jadranka Kosor. Orešković se tog problema nije ni sjetio. Regres je bizarna i tragična farsa. Gdje uopće čovjek s blokiranim računom ide na ljetovanje? U lavoru vode mogu toćati noge u svom dvorištu. Ako još imaju dvorište. Zato je i tehniciranje tehničara u tehničkoj Vladi tehnički besmisleno. Dali su kap vode žednom i bijednom u pustinji. Taman toliko da crknu polako. S regresom i kapi vode na usnama.7

Izvorni link: http://www.novilist.hr/index.php/Komentari/Blogovi/Eto-ti-bloga-Darka-Pajica/Kap-vode-za-blokirane-bijednike-u-pustinji