Izvještaj sa sastanka predstavnika Vlade i sindikata

04.11.2019

Zagreb, 04.11.2019.

Na današnji sastanak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava predstavnika Vlade i  školskih sindikata koji provode štrajk, odvojeno su pozvani Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Sindikat Preporod te Nezavisni sindikat znanosti i visokog školstva. Kako je prvi sastanak kasnio s početkom, a i trajao je duže nego se predvidjelo, na prijedlog Ministarstva rada, drugi i treći sastanak održani su objedinjeno.  Prethodno su se s ovim prijedlogom složili predstavnici oba sindikata.

U ime Vlade na sastanku su sudjelovali ministrica Blaženka Divjak i ministar Josip Aladrović. Ministar Zdravko Marić, koji je sudjelovao na prvom sastanku, zbog obveza nije mogao sudjelovati na objedinjenom sastanku.  Iz uvodnog izlaganja ministra Aladrovića vrijedi izdvojiti ponudu Vlade koja se sastoji iz dva dijela. Do 1. srpnja Vlada će izaći s prijedlogom korekcije koeficijenata i ako Vlada ne ispuni preuzetu obvezu, koeficijenti svim zaposlenim u osnovnim i srednjim školama povećat će se za 2-posto.  Ministrica Divjak je istaknula važnost rješenja problema kojim  se neće ugroziti pravo radnika na štrajk, ali i pravo učenika na stjecanje obrazovanja. Ministrica Divjak još je istaknula  kako će štrajk za listopad biti plaćen, a  oko plaćanja daljnjeg sudjelovanja u štrajku odluka će se tek donijeti.

Predstavnik Preporoda ponudu Vlade ocijenio je neprihvatljivom jer  značajno odstupa od sindikalnog zahtjeva i jer ništa konkretno trenutačno ne nudi. O ovakvoj ponudi sigurno će se članstvo negativno očitovati – istaknuo je Željko Stipić, te dodao da jedino konkretna i trenutačna ponuda  može dovesti do završetka štrajka.

Ispred Nezavisnog sindikata znanosti i visokog školstva Vilim Ribić , također, je  ponudu Vlade ocijenio neodgovarajućom.  Korekcija koeficijenata je složen i neizvjestan zahvat, npr. može se dogoditi da se koeficijenti asistenata na fakultetima smanje i tako izjednače s koeficijentima učitelja, umjesto da se do izjednačavanja dođe na način da se podignu koeficijenti učitelja – obrazložio je Vilim  Ribić.

Sastanak je završio dogovorom da se do kraja tjedna održe još dva sastanka, prvi sastanak  će se održati 5. studenoga, a drugi 8. studenoga 2019. Na ova bi  dva sastanka trebalo doći do sporazuma o kojem će se radnici izjasniti na referendumu.

Željko Stipić