IZJAŠNJAVANJE

10.05.2023

10.05.2023.

Zagreb, 9. svibnja 2023.

POZIV ZA IZJAŠNJAVANJE

Kolegice i kolege!

5. svibnja završili su pregovori o Dodatku II. Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama koji su započeli 14. travnja. Iako su među sindikalnim zahtjevima  bili i pregovori o povećanju osnovice za izračun plaće i prije rujna 2023., ugovaranje uskrsnice za 2023. i ugovaranje iznosa ovogodišnje božićnice, Vlada je prihvatila samo sindikalni zahtjev o isplati regresa za 2023. u iznosu od 250,00 eura za službenike i namještenike koji nisu članovi sindikata ili su članovi sindikata koji nisu pregovarali o Dodatku II. Temeljnom kolektivnom ugovoru i 300,00 eura za službenike i namještenike koji su članovi sindikata koji su pregovarali o TKU-u. Također, Vlada je prihvatila sindikalni zahtjev da će se svim službenicima i namještenicima u javnim službama isplatiti godišnja nagrada za uskršnje blagdane za 2024. godinu. O visini uskrsnice sindikati će s Vladom pregovarati u rujnu 2023. godine.

Prihvaćanjem sindikalnog zahtjeva o isplati regresa članovima reprezentativnih sindikata u iznosu od 300,00 eura, a nečlanovima ili članovima sindikata koji nisu reprezentativni i nisu pregovarali o kolektivnom ugovoru u iznosu od 250,00 eura, Vlada je ispoštovala promjenu koja se dogodila kao rezultat Izmjena i dopuna Zakona o radu. Sindikat Preporod jest reprezentativan sindikat i kao takav je sudjelovao u pregovorima o Dodatku II. Temeljnog kolektivnog ugovora.

Kolegice i kolege, pozivamo Vas da se osobno izjasnite o prihvaćanju ili neprihvaćanju ponude Vlade. Sukladno uspostavljenoj praksi, Vaš će sindikat, a temeljem rezultata provedenog izjašnjavanja, potpisati ili ne Dodatak II. Da bi Dodatak II. mogao stupiti na snagu, potrebno je da ga potpiše, sukladno Zakonu o reprezentativnosti, dovoljan broj sindikata. Ukoliko se, kolegice i kolege, želite detaljnije upoznati sa odvijanjem pregovora koji su prethodili ponudi Vlade, na našoj web stranici dostupni su Vam izvještaji s pregovaračkih sastanaka.

Kako će naša odluka, kolegice i kolege, ovisiti isključivo o rezultatu Vašeg izjašnjavanja, molimo Vas da, kao i uvijek do sada, odgovorno pristupite izvršavanju svoje sindikalne dužnosti.  U uvjerenju da će tako i biti unaprijed Vam zahvaljujemo.

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod