IZBORI 2016. – STRANPUTICE SIGURNOGA SMJERA

11.08.2016

PROSVJETARI PITAJU I KOMENTIRAJU – PRVI DIO

Big glowing light bulb on blackboard with businesswoman hand pointing it

Pod predizbornom krilaticom Siguran smjer ovih su dana čelnici Narodne koalicije iznijeli svoje nakane u pogledu obrazovanja ako im se 11. rujna posreći i ako uspije njihov povratak na vlast. Oni isti čiji je četverogodišnji mandat ostao upamćen po višestrukom smanjenju učiteljskih i nastavničkih plaća, po nasilnom dokidanju prava iz kolektivnih ugovora, po najomraženijem ministru obrazovanja, sada nude obrazovanje kao ključnu temu predstojećih parlamentarnih izbora.

Čak i ako zanemarimo da su brojna pojedinačna rješenja prepisana iz predizbornog dokumenta koalicije koja se sada naziva Narodnom, a prethodno se zvala Kukuriku (Plan 21), bjelodano je kako se među novim obećanjima nigdje niti ne spominju ispravke svih onih rješenja uz čiju je pomoć Milanovićeva vlada rad ionako potplaćenih prosvjetara dodatno obezvrijedila. Među predočenim obećanjima Narodne koalicije ni spomena o povećanju plaće proistekloj iz Sporazuma o osnovici ili o povišici plaće radnicima s više od 20 godina staža kojima je upravo Kukuriku koalicija mjesečna primanja srezala i za više od tisuću kuna.

Da i ne govorimo o sudbini božićnice i regresa, isplati putnih troškova koje je ministar Mrsić ili potpuno srezao ili toliko umanjio da većina učitelja-putnika iz svojih sve manjih i manjih plaća podmiruju i sve skuplje i skuplje troškove prijevoza… Ni riječju se ne spominje plaćanje poslova vezanih uz produžnu nastavu koja je prosvjetarima, uostalom kao i  prethodno poslovi državne mature, nametnuta kao još jedan oblik neplaćenog rada.

Umjesto da u svom predizbornom programu ponudi konkretne odgovore na konkretna pitanja, Milanović računa s tim da će prosvjetare i sve one koji se za prosvjetu zanimaju uspjeti zavesti nestranačkim novim licem ministarskim (Neven Budak) i kolopletom copy paste novina (vaučeri, porezne olakšice, učiteljski stanovi i revizije studijskih programa).

U potpunosti su prešućeni teški problemi kao što su npr. zatvaranje škola s malim brojem učenika i poplava tehnoloških viškova. Nema spomena o sudbini nenastavnog osoblja, famoznom outsourcingu, od kojeg je Milanovićeva Vlada pod pritiskom odustala. Barem 10-tak tisuća prosvjetara jako bi zanimalo je li se radilo o privremenom ili trajnom odustajanju?

Na kraju nameće se zaključak kako predizborni program Narodne koalicije, barem kad je riječ o osnovnom i srednjem školstvu, ne pruža odgovor gotovo ni na jedno pitanje koje muči zaposlene u osnovnim i srednjim školama. Ne nude se čak ni popravke onoga što se kroz četiri godine uprskalo i unazadilo. Iz svega rečenog proizlazi kako se Narodnjaci ili oslanjaju na kratko pamćenje zaposlenih u školama ili im prosvjetarski glasovi na izborima i nisu jako važni?

Predsjednik Sindikata Preporod

Željko Stipić