I prosvjetari na listi za besplatno cijepljenje protiv gripe. Uštedjet će 96,39 kuna

17.12.2020

Piše: Marijana Cvrtila, Slobodna Dalmacija, 15.12.2020.

Za učitelje, profesore, odgojiteljice u vrtićima i ostale zaposlenike odgojno-obrazovnih ustanova ove bi godine ipak moglo biti osigurano besplatno cijepljenje protiv (sezonske) gripe, nakon što je Ministarstvo zdravstva u e-savjetovanje uputilo dopunu Provedbenog programa imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse za posebne skupine stanovništva i pojedince pod povećanim rizikom. Ministarstvo tako predlaže da se članak 5. toga dokumenta, koji se odnosi na imunizaciju protiv gripe, dopuni još jednom rečenicom: “Nakon cijepljenja gore navedenih i ostalih osoba pod povećanim rizikom, predviđa se ponuditi cjepivo cijelom stanovništvu, a ponajprije zaposlenicima odgojno-obrazovnih ustanova, sukladno raspoloživosti cjepiva.”

Osobe pod povećanim rizikom, koje su dosad imale prioritet i omogućeno im je besplatno cijepljenje protiv gripe, podsjetimo, zdravstveni su djelatnici, osobe starije od 65 godina, štićenici i djelatnici domova za starije, kronični bolesnici, uključujući i djecu, te trudnice. Nakon najnovijeg prijedloga Ministarstva zdravstva te u slučaju da preostane doza cjepiva, nakon njih besplatno bi cijepljenje bilo omogućeno i djelatnicima odgojno-obrazovnih ustanova. To se jednako odnosi i na nastavno i nenastavno osoblje.

Zamolbu da se ove godine zaposlenici vrtića, škola i fakulteta stave na listu za besplatno cijepljenje zatražio je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) još početkom listopada ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, obrazlažući to potrebom za neometanim provođenjem odgojno-obrazovnog procesa i zaštitom zdravlja učenika/studenata i djelatnika. Isto je od HZJZ-a zatražio i školski sindikat Preporod, a iz HZJZ-a su tada na naše upite odgovorili kako o tome treba odlučiti Ministarstvo zdravstva ministra Vilija Beroša. Sada je prijedlog u proceduri, a javna rasprava traje vrlo kratko, svega pet dana, i završava 16. prosinca.

ZAINTERESIRANIH OKO 5000

Kako doznajemo, prema nepotpunim rezultatima ankete koju je u osnovnim i srednjim školama provelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, oko 5000 zaposlenika izrazilo je spremnost cijepiti se protiv gripe. Za građane koji nemaju pravo na besplatno cijepljenje, podsjetimo, to se cjepivo naplaćuje 96,39 kuna.

Prva faza cijepljenja protiv gripe u Hrvatskoj je obavljena, cijepljeno je oko 460 tisuća ljudi, a iz HZJZ-a su najavljivali kako novih 130 tisuća doza cjepiva treba stići u prosincu. Stoga smo Ministarstvu zdravstva uputili nekoliko pitanja vezanih uz spomenutu izmjenu provedbenog plana, među njima i koliko će besplatnih doza cjepiva biti na raspolaganju prosvjetarima, kada bi se oni mogli početi cijepiti, hoće li do cjepiva moći doći svi zainteresirani i ostalo. Međutim, iz Ministarstva zdravstva naš su upit proslijedili HZJZ-u, a od njih do zaključenja ovog izdanja nismo dobili nikakav odgovor. Objavit ćemo ga čim stigne.

Iako je kod nas, kao i u većini svijeta, trenutačno atraktivnije pitanje cijepljenja protiv COVID-a 19, podsjetimo kako službeni podaci pokazuju kako u Hrvatskoj zasad nije zabilježen ni jedan slučaj obolijevanja od gripe. Također, u cijeloj Europi još uvijek nema hospitaliziranih zbog ove sezonske infekcije, što se povezuje s epidemiološkim mjerama protiv koronavirusa. Iz HZJZ-a su već ranije poručili građanima kako nije kasno cijepiti se protiv gripe ni u prosincu, budući da prava sezona gripe počinje sredinom studenog, a traje sve do ožujka ili travnja.