Grad Zagreb: Sutra u školama neće biti nastave. Bit će online

10.05.2020

Index Vijesti, 10.05.2020.

NAKON što smo danas objavili vijest kako su roditelji zagrebačke djece koja sutra idu u školu dobili poruku kako će ih u školi samo čuvati, no ne i izvoditi nastavu, pojašnjenje su nam poslali i iz zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje.

Odluka o tome da se nastava neće izvoditi donesena je 7. svibnja

Potvrdili su nam kako su informacije koje smo objavili točne.

“Zaštita prava na dostupnost obrazovanja svima, pod jednakim uvjetima, kao i zaštita drugih dječjih prava i interesa, no prije svega, njihova zdravlja i sigurnosti, prioriteti su Grada Zagreba. Stoga je jedino logično da zagrebački učitelji nastave s nastavom na daljinu za sve učenike iz svog razrednog odjela, pa i za one koji će od 11. svibnja biti zbrinuti u školama”, stoji u odgovoru koji potpisuje pročelnik ureda Ivica Lovrić.

Iz Gradskog ureda za obrazovanje podsjetili su kako je njihov naputak donesen na sastanku ravnatelja osnovnih škola Grada Zagreba i predstavnika Gradskog ureda za obrazovanje koji se održao 7. svibnja 2020. godine.

Lovrić: Preporuke resornog ministarstva su diskriminatorne

“Spomenuti naputak rezultat je činjenice da su preporuke resornog ministarstva diskriminatorne te ne poštuju kako Ustav Republike Hrvatske, tako ni prava ni interese djece”, napisao je Lovrić te detaljno objasnio zbog čega će djeca koja idu od sutra u školu nastavu i dalje pohađati na daljinu.

“Pravo djece na obrazovanje zaštićeno je Konvencijom o pravima djeteta i drugim međunarodnim i nacionalnim dokumentima, poveljama i zakonima. Prema članku 66. Ustava Republike Hrvatske, obrazovanje u Republici Hrvatskoj svakomu je dostupno, pod jednakim uvjetima. Izvođenje nastave po tzv. ‘mješovitom modelu’, posebice kad se u obzir uzme činjenica da će u škole u Gradu Zagrebu doći samo 5 posto djece, a u škole u Republici Hrvatskoj tek 3 posto djece, eklatantan je primjer kršenja prava djece na jednako obrazovanje. Spomenutim se modelom, naime, čak 97 posto učenika u Republici Hrvatskoj prisiljava na praćenje nastave preko tzv. ‘Škole na trećem’, bez podrške i potpore njihova učitelja. Istovremeno, redovna će se nastava odvijati za samo 3 posto učenika. ‘Škola na trećem’, ističemo, ni pedagoški ni obrazovno nije prihvatljiva niti odgovarajuća alternativa za redovnu nastavu”, drže u zagrebačkom Gradskom uredu za obrazovanje.

Od 16. ožujka u zagrebačkim školama se kontinuirano zbrinjavaju djeca

Za kraj, podsjetili su kako “zagrebačke osnovne škole i vrtići od 16. ožujka 2020. godine i početka obustave redovitog odgojno-obrazovnog rada kontinuirano zbrinjavaju djecu i učenike, čak 500-tinjak njih svakodnevno u posljednjih nekoliko dana, a učitelji i učiteljice redovito su izvodili nastavu na daljinu tako da su svakodnevno komunicirali sa svim učenicima iz svog razrednog odjela”.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?