Gdje naći 76 novih nastavnika informatike?

28.11.2017

Ministarstvo obrazovanja dodijelilo je 3.400 STEM stipendija. Sve kako bi se potaknulo zanimanje mladih za ta područja. Jer tržište rada vapi za matematičarima, IT-jevcima, inženjerima. Iduće godine informatika postaje obvezan predmet u 5. i 6. razredu osnovne škole. Postavlja se pitanje – gdje naći 76 novih nastavnika?

28.11.2017. Dnevnik Nove TV

Bez papira i prijavljivanja – Ministarstvo znanosti Danijeli Šalić, studentici informatike je dodijelilo stipendiju.

”Nadala sam se zato što sam imala dosta veliki prosjek pa sam očekivala nekako da ću dobiti, ali opet je lijepo vidjeti da sam na listi”, kazala je Danijela.

1.200 kuna sljedećih će devt mjeseci sjedati na njezin račun. To će joj, kaže, biti poticaj. Iako je tek druga godina informatike, zna da profesorski smjer neće odabrati. ”Ne bih prihvatila, zato što su uvjeti rada u struci su puno bolji”, jasna je Danijela.

Upravo zbog većih plaća i boljih uvjeta mnogi biraju put prema IT sektoru, a ne prema školama. Za provođenje obvezne informatike u 5. i 6. razredima osnovnih škola potrebno je naći 76 novih nastavnika informatike, a primjerice krajem listopada ove godine na burzi rada nezaposleno je bilo tek osam učitelja i 21 profesor informatike.