Fuchs: ‘Covid-potvrde u školama uvodimo, ali tek u utorak. Evo kako će sve funkcionirati‘

11.11.2021

11.11.2021., Jutarnji list

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs dao je izjavu novinarima vezano uz uvođenje covid-potvrda u škole i obrazovne institucije. Ministar je rekao da će mjere stupiti na snagu u utorak, 16. studenog.

“Sve javne službe, u našem slučaju to znači sve škole, sve visokoškolske ustanove i instituti će trebati provjeravati imaju li zaposlenici covid-potvrde ili neke druge dokumente kojima će dokazati preboljenje. Bit će sigurno osiguran dovoljan broj mjesta za testiranje. Moramo svima koji to moraju obaviti osigurati da što lakše i bliže obave testiranje. Predočenje o mogućnosti ulaska u prostore javnih zgrada provjeravat će se dva puta tjedno”, objašnjava Fuchs, prenosi N1.

Ministar je kazao da će ravnatelji posložiti samo odvijanje cijelog procesa kontroliranja covid-potvrda i testiranja zaposlenika.

“Kontrolu će obavljati same institucije. Možda je to nama organizacijski nešto jednostavnije jer imamo čitače na vratima koji se mogu programirati tako da se covid-potvrdom može omogućiti ulaz. U školama imamo osoblja koje se može u tom smislu posložiti. Ja sam bio neki dan na skupu ravnatelja osnovnih škola i stekao sam dojam da su itekako sposobni i voljni sudjelovati u ukupnoj borbi protiv pandemije”, govori.

Pojasnio je kako će se zaposlenici moći testirati u školama i izvan škole.

“Ja mislim da nemamo baš škola u kojima će biti jako puno nastavnika koje će trebati testirati. Ipak je procijepljenost u obrazovnom sustavu porasla zadnjih nekoliko tjedana, sad smo na razini od 74 posto”, rekao je ministar.

Napomenuo je da osobno ne može razumjeti zašto se netko ne bi htio testirati, ali da ako netko odbije testiranje ta osoba neće moći ući u radni prostor.

Iako su neki fakulteti već najavili da će tražiti covid-potvrde i od studenata, ministar kaže da odlukom Stožera nije predviđeno da studenti moraju dokazivati svoj status covid.-potvrdama.

“Osim za one kategorije koje moraju obavljati praksu u okviru svoje edukacije u institucijama u kojima je to nužno (studenti medicine, studenti sestrinstva i studenti učiteljskih fakulteta koji odlaze na nastavu u učionice)”, ističe.

Testiranje će za sve državne zaposlenike i za sve javne službenike biti besplatno, odnosno troškove će snositi državni proračun, pojasnio je ministar.

“Najvjerojatnije će škole na kraju mjeseca fakturirati iznos, a mi ćemo onda isplaćivati”, kazao je.