Francuska zakonom zabranila mobitele u osnovnoj školi. Treba li i Hrvatska?

30.07.2018

HINA, Index.hr

FRANCUSKI parlament danas je konačno prihvatio zabranu korištenja mobitela u osnovnim školama, što je bilo predizborno obećanje predsjednika Emmanuela Macrona koje oporba naziva “kozmetičkim”.

trfhzdZastupnici Macronove stranke Republika u pokretu (REM) koja ima većinu i zastupnici centra glasali su za tekst u Narodnoj skupštini, donjem domu parlamenta, a desnica i ljevica su bile suzdržane nazivajući ga “komunikacijskom operacijom”, “političkim oglasom” i “posebnim zakonom” koji “neće ništa promijeniti”.

Nacrt zakona zabranjuje uporabu bilo kakvog uređaja s mogućnošću mrežnog povezivanja, poput mobitela i tableta, u osnovnim školama koje u Francuskoj pohađaju djeca do 14. ili 15. godine.

Iznimke su, naravno, uporaba tih uređaja “u pedagoške svrhe”, o čemu će odlučiti svaka školska ustanova svojim internim pravilnicima, te korištenje takvih uređaja za djecu s posebnim potrebama. Zakon će se odnositi i na izvanškolske aktivnosti kao što je sport.

Srednje škole mogu, ali ne moraju zabraniti mobitele i druge uređaje s mogućnošću mrežnog povezivanja, potpuno ili djelomično.

Francuski zakon o školstvu već zabranjuje, na temelju zakona iz 2010., mobitele “tijekom nastave i na mjestima koja su predviđena internim pravilnikom”.

Tema korištenja mobitela u školama već je neko vrijeme prilično aktualna ne samo u Hrvatskoj nego i diljem EU-a.

U Hrvatskoj se o tom pitanju ili problemu, ovisno s koje strane gledate, nije do sada puno pričalo.