Deseta sjednica Glavnog vijeća održana je u subotu 23. rujna 2017.

24.09.2017

23.09.2017.

Deseta sjednica Glavnog vijeća održana je u subotu 23. rujna u prostorijama Sindikata Preporod u Zagrebu. Na sjednici su podnesena izvješća o akcijama koje su se provodile tijekom ljeta. Tako je predsjednik sindikata upoznao članove Glavnog vijeća kako smo se odazvali pozivu za dostavu projektnih prijedloga  za Europski socijalni fond pod nazivom „Jačanje socijalnog dijaloga“ namijenjenog sindikatima, udruzi sindikata više udruge, udrugama poslodavaca i slično. Naš projekt je prijavljen u roku koji je zadan, odnosno 1. kolovoza, pod nazivom „Znanjem do prava“. Pri tom je predstavio partnere u projektu te kako je zamišljen način provođenja projekta.

Gordana Kovač Bluha je podnijela izvješće o sastanku s ministricom Blaženkom Divjak koji se održao 1. kolovoza te upoznala članove s temama o kojima su upoznali ministricu.

Potom se razgovaralo o aktivnostima vezanih uz akciju „Ne podcjenjujte učitelje, liječnike, medicinske sestre…“ kojom se od Vlade RH tražilo izjednačavanje osnovice u javnim i državnim službama. Nakon otvorenog pisma premijeru Plenkoviću, potom konferencije za novinare na kojoj je predstavljena peticija i razlozi za pokretanje iste čime je inicirana i sjednica Saborskog odbora, sve zajedno na kraju je rezultiralo odlukom Vlade o izjednačavanju osnovice plaća.

Pri kraju sjednice članovi Glavnog vijeća koji su radili u povjerenstvima za viškove i manjkove podnijeli izvješća o svom radu s posebnim osvrtom na probleme u radu.

Sjednica je završila izvješćem predsjednika o Izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama pri čemu je skrenuta pozornost na pojedine članke Zakona koji su mijenjani, te o skorašnjem kolektivnom pregovaranju koje uskoro mora započeti obzirom da su istekla sva tri kolektivna ugovora i na snazi je produljena primjena istih.

viber image 2viber image1