BLAMAŽA VLADE I 5 MINISTARSTAVA Stopiran obrazovni plan, propalo 85 milijuna eura za školstvo!

08.09.2016

 

Mirela Lilek/Jutarnji list 08.09.2016.

Izvorni link: Jutarnji list

– Pošteno smo se blamirali. Triput nam je Europska komisija vraćala na doradu dokument i sad kada je mogao biti donesen, povučen je sa zadnje sjednice tehničke Vlade. Zbog toga smo ostali bez 85 milijuna eura – tim je riječima nerazumljivu odluku tehničke Vlade komentirao visoki dužnosnik jednog od pet ministarstava uključenih u priču o povlačenju sredstava iz europskih fondova namijenjenih strukovnom obrazovanju.

S dnevnog reda zadnje sjednice Vlade povučen je, naime, dokument Program razvoja sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, na temelju kojeg je Hrvatska mogla povući poprilično velik novac za razvoj najvećeg i najzapuštenijeg dijela obrazovnog sustava.

Komentari komisije

Da bi dobila sredstva, Hrvatska je trebala ispoštovati zahtjev EK da Vlada usvoji Program, temeljen na Strategiji znanosti, obrazovanja i tehnologije, a koji se prethodno “kuhao” gotovo 2 godine, za mandata prošle i ove Vlade.

Koncept programa izradila je još u listopadu 2014. Agencija za strukovno obrazovanje. Potom je za mandata bivše Vlade osnovano povjerenstvo za donošenje programa, doduše tek u veljači 2015. Tadašnji ministar Vedran Mornar kaže da je razlog čekanju bila procedura imenovanja predstavnika iz partnerskih institucija.

Mornarovo povjerenstvo, tvrde dalje upućeni, prvu je verziju završilo prilično brzo, plan je upućen EK i vraćen na doradu. Nakon toga je posao na doradi preuzelo Ministarstvo obrazovanja. Stvar se rastezala do te mjere da je EK tri puta vraćala dokument, uz, tvrde upućeni, komentare poput – preopsežno i preambiciozno, ali i uz traženje dodatnih objašnjenja.

Cilj razvoja strukovnog obrazovanja bio je povezivanje obrazovnog sustava i tržišta rada, olakšani prijelaz iz škola na posao i općenito podizanje kvalitete strukovnog obrazovanja. Iznos od 85 mil. eura namijenjen je korištenju od 2016. do 2023. EK je formalno prihvatila program krajem svibnja ove godine i predložila pokretanje procedure usvajanja u Vladi. U kolovozu je Program prošao proceduru, no zatim je skinut s užeg kabineta Vlade uz obrazloženje da tehnička Vlada ne može donositi tu vrstu dokumenata. Neslužbeno doznajemo da je odluku o povlačenju točke s dnevnoga reda donio premijer, čiji je stav da se ništa ne bi trebalo usvajati do izbora.

Usvajanje na sjednici

Voditelj Povjerenstva za strategiju znanosti Neven Budak kaže da je žalosno što je Vlada na posljednoj sjednici skinula potpuno pripremljen dokument koji je jedini preduvjet za povlačenje iznosa.

– Budući da znamo u kakvom je lošem stanju naš sustav strukovnog obrazovanja, treba ga što prije mijenjati, a za to trebamo velika sredstva. U proračunu za ovu godinu u tu je svrhu osigurano 67.000 kuna pa je jasno da se s tim ne može ništa. Nova Vlada mora svakako na prvoj radnoj sjednici usvojiti taj dokument – komentirao je Budak.

U Šustarovu Ministarstvu ne kriju nezadovoljstvo rastegnutom procedurom izrade Plana, no kažu da iduća Vlada ima gotov dokument koji može usvojiti odmah. No, ne donese li nova Vlada Program do kraja godine, Hrvatska definitivno gubi priliku izvući 148 mil. eura. Uz 85 mil. vezan je, naime, iznos od 63 mil. iz drugog strukturnog programa, koji će – ne bude li brze reakcije – biti blokiran.