Birokratski problemi učitelja koji rade u više škola

07.01.2018

Učitelji koji rade u dvije, tri pa i četiri škole – osim što svaki dan putuju po nekoliko stotina kilometara do radnog mjesta – na kraju godine suočavaju se s tipičnim hrvatskim birokratskim problemom.

Budući da imaju nekoliko poslodavaca, svaki im zasebno obračunava plaću, a zbog nižeg dohotka u pojednim školama u kojima radi, učitelj nije u mogućnosti odmah iskoristiti puni iznos osobnog poreznog odbitka. To znači da državi moraju vratiti novac – i do 3.000 kuna.

Ne bježe od plaćanja poreza, ali ne mogu vjerovati da se to ne može urediti na drugačiji način. Sindikat hrvatskih učitelja zatražio je da se razmisli o uvođenju aplikacije koja će plaće za učitelje koji rade na više škola obračunavati na jednom mjestu. Nisu bili zadovoljni odgovorom: osoba koja ostvaruje primitke iz članka 21. kod dva ili više isplatitelja može osobni odbitak koristiti kod više isplatitelja uz uvjet da zatraži raspodjelu osobnog odbitka prema isplatiteljima.

Željko Stipić iz Sindikata Preporod ističe da je neshvatljivo da u vrijeme e-imenika. e-upisa, e-putovnica učitelji moraju hodočastiti od škole do škole pa do porezne uprave.

Neki učitelji tako su svoju ‘božićnicu’ odmah usmjerili prema poreznoj upravi. Učiteljima putnicima, bez kojih školski sustav ne bi ni funkcionirao, osim što svaki dan provode na cesti i po nekoliko sati da bi došli na svoje radno mjesto, trebalo bi ako ništa drugo – barem olakšati administraciju, a ne otežavati.