BEZ POMAKA!

30.10.2018

30.10.2018.

Predstavnici Vlade  su i nakon današnjeg, ne znam već kojeg po redu, sastanka (30. listopada) ostali pri svojoj ponudi od 22. listopada. Od 1. siječnja Vlada će  zaposlenicima u javnim službama podići postojeću osnovicu plaće za 3-posto.

Dvojica ministara, Zdravko Marić i Marko Pavić, osim što ne odustaju od svog ranije prijedloga o povećanju osnovice, osporavaju  i sindikalnu računicu o zaostajanju plaća u javom sektoru za 18.9-posto. Ministri smatraju da je zaostajanje manje jer usporedba plaće početnika i prosječne plaće u gospodarstvu nije realan pokazatelj zaostajanja.

Predstavnici Vlade su glatko odbili sve iznesene  sindikalne prijedloge: povećanje osnovice u visini između 5 i 6-posto koliko se predviđa porast plaća u gospodarstvu, 3-postotno povećanje osnovice uz 3-postotno povećanje vrijednosti postojećih koeficijenata i  „deklaraciju“ kojom bi se dugoročno reguliralo smanjenje zaostajanja plaća.

Zadržavanje uspostavljenih dispariteta u plaćama – politika je ove Vlade kao i politika svih prijašnjih vlada. Prioriteti ove Vlade su  i braniteljske mirovine, dječji doplatak, kupovina borbenih aviona, a ne plaće zaposlenika u zdravstvu, obrazovanju, socijalnoj skrbi i kulturi… – zaključio je na kraju sastanka predstavnik Preporoda.

Nakon današnjeg sastanka sindikati napokon znaju na čemu su. Kako sindikatima ponuda nije prihvatljiva, predvidiva su samo dva scenarija budućih događaja: Vlada će samostalno povećati osnovicu ili će, nakon pritiska koji će uslijediti, sindikati ishoditi  prihvatljiviju ponudu.

Ako se u ostalim sindikatima odluči da se kreće u organizaciju sindikalnih akcija, Preporod će se, dakako, nakon što takvu odluku donese Glavno vijeće sindikata, priključiti bilo prosvjedu, bilo štrajku, bilo nekom drugom obliku pritiska.

Željko Stipić