Anketa: Maturanti premalo znaju o radničkim pravima

19.04.2020

Piše: Ivica Beti , 18.03.2020.

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić i međimurski župan Matija Posavec

Međimurska županija partner je u 1,4 milijuna kuna vrijednom projektu EU “Znanjem do prava” koji provodi Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod. Uz županiju, partneri su i Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu, Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola i Radnički sindikat HZMO-a. Projekt se sastoji se od istraživačkog i edukacijskog dijela.

– Izrađen je anketni upitnik i istraživački uzorak, a potom su članovi sindikata proveli anketu među maturantima srednjih strukovnih škola u Hrvatskoj u kojima djeluje Preporod. Cilj je bio saznati koliko učenici znaju o radničkim pravima u Hrvatskoj. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1102 učenika u 54 srednje škole – rekao je predsjednik Preporoda Željko Stipić. Kako je jedan od prioriteta Međimurske županije sinergija obrazovanja i gospodarstva, istaknuta je kao primjer dobre prakse i prilagođavanja upisnih kvota potrebama tržišta rada. – Kroz edukacijsko-istraživačke projekte, učenici se mogu informirati i pripremiti za tržište rada. Izuzetno je važno povezivati obrazovanje i gospodarstvo i kada pripremite kvalitetan projekt i dobijete sredstva iz fondova EU, tada to može biti korisno za sve. Bitno je da ulažemo u sebe, u one s kojima radimo i koje podučavamo, a time ulažemo i u društvo u cijelosti – rekao je župan Posavec.

U istraživanju su sudjelovale i Graditeljska škola Čakovec, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec i Srednja škola Čakovec. Zaključak je da učenici premalo znaju o radničkim pravima, pa će svaki učenik završnih razreda dobiti knjižicu s najvažnijim informacijama.

rrr