3123 tužbe

02.02.2021

02.02.2021.

Završio je drugi val naše akcije pokretanja sudskih sporova zbog isplate plaće prema smanjenoj osnovici u 2016. godini.  Sve su naše tužbe, njih ukupno 874 predane odvjetničkim uredima i ovih će  se dana one naći na sudovima.  Ponovno, kao i u prvom valu kada smo predali  2249 tužbi, povjerenice i povjerenici odradili su  ogroman posao. Pokrenuto je ukupno 3123 tužbi  Iako  su tužbe pokrenute za  otprilike 1/3 članstva,  ozbiljan je angažman, kako u pojašnjavanju suštine samoga spora tako i u prikupljanju opsežne dokumentacije, uključivala u sebe ova naša akcija.

Dokle god ova akcija bude trajala, a to će biti do trenutka dok i posljednji spor ne bude završen, članstvo će biti redovito informirano o  svim važnijim činjenicama povezanim uz odvijanje sudskih sporova.  Prve rasprave u ovim našim sporovima krenut će naskoro. U ovom trenutku ne možemo predvidjeti dinamiku ni krajnji rok  odvijanja sporova. S naše strane učinit će se sve, surađujući i  koordinirano djelujući  s  8 odvjetničkih ureda koji zastupaju naše članove na sudu u ovim sporovima, kako bismo što prije ovu „priču“ priveli kraju.

Deset su godina sindikati javnih službi isticali kako će  se ustrajati u korekciji osnovice koja se temeljila na više sporazuma i dogovora s Vladom.  Na žalost, nisu se svi sindikati ponijeli jednako kada je u pitanju izvršavanje preuzetih obveza prema članstvu. Ponašanje pasivnih sindikata  značajno je utjecalo na broj tužbi i u našem sindikatu. Kako drugačije objasniti ozbiljan nesrazmjer tužbi u osnovnim i srednjim školama.  Dok se, s obzirom na broj članova, postotak onih koji su pokrenuli sporove u srednjim školama kreće oko  70-posto, u osnovnim školama on jedva premašuje 20-posto.

Bez obzira, na nešto slabiji odaziv od očekivanog, kada je u pitanju sudjelovanje članova u ovoj akciji, u Preporodu ipak možemo biti zadovoljni.  Zadovoljni zbog uspostave otvorene komunikacije s članovima oko svih činjenica povezanih s ovim tužbama, zbog  suradnje koja je uspostavljena s gotovo svim ravnateljima, tajnicima i računovođama, zbog toga što je akcija bila dostupna i   našim umirovljenicima,  zbog zdušnog  sudjelovanja u ovoj akciji  ogromnog dijela povjerenica i povjerenika…