Učitelji i nastavnici s pravom su LJUTI: uvjeravali ih da ne moraju na edukaciju uz Loomen, a sada će imati problema!

03.07.2019

Objavljeno na portalu PROMISE 03.07.2019.

”Ako su prosvjetne vlasti željele bilo kojim vidom osposobljavanja uvjetovati mogućnost rada u razrednim odjelima Škole za život, onda su o tome na vrijeme  morale obavijestiti zaposlene. Ovako su opet na vidjelo došla dva lica prosvjetne vlasti i ministrice Divjak. S jedne strane sve se vezano uz Školu za život predstavlja neukusno slatkorječivo, sve se kao ostavlja na dobru volju učiteljima i nastavnicima, dok se, s druge strane, svaka kritika ili ne daj Bože neposluh, drastično kažnjavaju”, upozorava Željko Stipić, čelnik Preporoda

Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod, medijima je poslao priopćenje u kojem se osvrnuo na problematični odgovor Ministarstva znanosti i obrazovanja na jedno od često postavljanih pitanja u vezi s nedoumicama oko ‘Škole za život’, koja bi se na jesen trebala uvesti u sve hrvatske škole.

”Odgovor na pitanje 21. iz opsežnog teksta pojašnjenja nedoumica vezanih uz Školu za život s pravom će zabrinuti i razbjesniti mnoge učitelje i nastavnike.

Ovim se odgovorom potvrdila autentičnost primjedbi koje su prethodno stizale iz škola, a prema kojima će učitelji i nastavnici koji nisu prošli edukaciju putem računalne platforme Loomen imati problema s preuzimanjem zaduženja u razrednim odjelima Škole za život.

Unatoč višestrukim uvjeravanjima sa Svetica da je osposobljavanje putem Loomena  dragovoljno te da neće biti nikakvih posljedica po one koji se nisu iskazali u „kolekcionarskim sposobnostima“, sada prosvjetne vlasti šalju drugačiju, dapače, potpuno suprotnu poruku.

Ako su prosvjetne vlasti željele bilo kojim vidom osposobljavanja uvjetovati mogućnost rada u razrednim odjelima Škole za život, onda su o tome na vrijeme  morale nedvosmisleno obavijestiti zaposlene u školama.

Na vrijeme, u ovom slučaju znači, točno prije godinu dana.

Ovako, su opet na vidjelo došla dva lica prosvjetne vlasti i aktualne ministrice Blaženke Divjak. S jedne strane sve se vezano uz Školu za život predstavlja neukusno slatkorječivo, sve se kao ostavlja na dobru volju učiteljima i nastavnicima, dok se, s druge strane, svaka kritika ili ne daj Bože neposluh, drastično kažnjavaju.

Na kraju spornog odgovora, cjelokupna se odgovornost, a to nije prvi put, opet svaljuje na ravnatelje. Netko drugi sada treba ispravljati ono što se nije na vrijeme i na pravi način riješilo. Ravnatelji su ti koji bi pred svojim radnicima trebali braniti „neobranjivo“, odnosno oni su ti  koji bi se trebali zamjerati svojim učiteljima i nastavnicima”, stoji u priopćenju Željka Stipića, predsjednika Sindikata Preporod.

Stipić se, da podsjetimo, osvrnuo na sljedeće pitanje te na odgovor iz Ministarstva znanosti i obrazovanja:

 ‘Je li informacija ili glasina kako učitelji neće moći predavati u Školi za život pod uvjetom da se do sada nisu educirali preko platforme Loomen?

Odgovor na 21. pitanje:

”Podrazumijeva se da su učitelji, nastavnici i stručni suradnici koji preuzimaju razrede koji od jeseni ulaze u frontalnu provedbu kurikularne reforme educirani i adekvatno pripremljeni. Ravnatelj škole je odgovorna osoba koja treba osigurati da učitelji/nastavnici koji ulaze u frontalnu primjenu novih kurikuluma budu za to odgovarajuće pripremljeni te je odgovoran za kvalitetu rada u školi”, ističu u odgovoru mjerodavni iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.