Štrajk!!!

26.11.2018

logo stranica preporod

Kolegice i kolege!

Nakon što je Glavno vijeće donijelo odluku da članstvo našeg sindikata 28. studenoga od 11.55 do 12.55 sudjeluje u štrajku, neophodnim smatram pojasniti našu odluku te tako olakšati Vam snalaženje u  situaciji u kojoj smo se našli.

Zašto se kasni s najavom štrajka?

Naš  smo štrajk  najavili ravnateljima ustanova u vrijeme i na način na koji su to uradile kolegice i kolege iz drugih sindikata. Materijali na škole jesu poslani kasno, no nismo ih mogli poslati prije drugih sindikata. Važno je da najava bude predana danas kako bismo udovoljili zakonskoj obvezi o obavještavanju poslodavcu 2 dana prije početka štrajka.

Zašto štrajk traje samo 1 sat?

Odluku da štrajk traje samo jedan sat donijele su kolege iz 8 sindikata. Preporod nije sudjelovao u donošenju spomenute odluke. Odluka o jednosatnom štrajku ima smisla ako će svaki idući štrajk biti duži i s većim brojem sudionika. Upravo ovo se najavljuje od strane 8 sindikata. Ukoliko će naš pritisak biti progresivan i dugotrajan, odluka o jednosatnom štrajku može se pokazati dobrom.

Hoće li Preporod odustati od štrajka 28. 11. ako ovih 8 sindikata odustane?

Neće. Zašto? Dva su razloga osobito važna. Nije prihvaćen naš zahtjev o povećanju osnovice od 18.9%, jedini zahtjev koji rješava problem zaostajanja naših plaća.  Vlada se tijekom postupka mirenja nekorektno ponijela prema našem sindikatu. Nekorektno je u postupku mirenja prema strankama ići s različitim ponudama. Nama je Vlada ponudila povećanje osnovice plaće od 3% kao konačnu ponudu. Sada vidimo da se drugim sindikatima nudi nešto više. Štrajk je najbolji način, čak i ako u njemu budemo sami, da pošaljemo poruku Vladi da se ne slažemo s omalovažavanjem i diskriminacijom našeg sindikata od strane Vlade RH i da ne pristajemo na takvu sramotnu ponudu (ni 3%, ni 5,8%, niti nešto između).

Zašto je Preporod odvojeno najavio štrajk i zasebno proveo postupak  mirenja?

Preporod se prije najave štrajka obratio pisanim putem svim sindikatima javnih službi s prijedlogom o zajedničkom sudjelovanju svih sindikata u predstojećim aktivnostima. Kako nikakvog odgovora nije bilo, a kako se članstvo Preporoda ne bi našlo u situaciji da sudjeluje u štrajku koji nije zakonit jer mu nije prethodila najava Vladi i mirenje,  naš je sindikat u zakonskom roku samostalno predao Vladi najavu o štrajku i proveo, Zakonom o radu propisani postupak mirenja.  Znači, „soliranje“ nije naš izbor, nego nužnost u kojoj smo se našli kako bismo našim članovima omogućili sudjelovanje u zakonitom štrajku.

Zašto 18.9%, a ne 5.8%?

Zahtjev o povećanju osnovice od 18.9% istaknut je na početku pregovora na temelju izračuna koji  iskazuje razmjere zaostajanja naših plaća u javnim službama za prosječnim plaćama u gospodarstvu, a koji su sindikati javnih službi prethodno dogovorili s Vladom RH.  Za vrijeme pregovora Vlada nije, unatoč najavi, osporila spomenuti izračun.  Zašto su pojedini sindikati umanjili zahtjev s 18.9% na 5.8%  – pitanje je koje treba postaviti sindikatima koji su promijenili zahtjev.  Povećanjem osnovice od 5.8% osigurava se tek da naše plaće za godinu dana neće zaostajati više od 18.9%. Znači Preporod je u svom zahtjevu ostao dosljedan, ostali sindikati nisu.

Što radimo kad ne radimo? Kako će izgledati naš štrajk?

Štrajkati znači biti na svom radnom mjestu u vrijeme dok štrajk traje. Ovo znači da oni koji odrade svoju nastavu prije 11.55 ostaju na svom radnom mjestu za vrijeme trajanja štrajka. Oni koji obavljaju neposredan odgojno-obrazovni rad za vrijeme štrajka, prekidaju nastavu i odlaze u zbornicu gdje se će se okupiti sudionici štrajka. Prethodno, u dnevnik treba upisati da je sat prekinut zbog štrajka. Ako postoji mogućnost, nakon završetka štrajka u 12.55,  nastavnici trebaju nastaviti s nastavom s tim da u napomeni u dnevniku trebaju navesti koliki dio sata nisu zbog štrajka održali. Za vrijeme štrajka predlažemo održavanje sastanka sindikalne podružnice. Na sastanku treba pročitati Deklaraciju o materijalnom položaju zaposlenih u školama koju ćemo na škole poslati tijekom sutrašnjeg dana.

Sindikat Preporod