Burne reakcije sindikata i nastavnika nakon poziva predsjednika NSZSSH-a odabranim predsjedničkim kandidatima

26.10.2019

Nova, tv, N1, Nacional.hr, tportal 25.10.2019.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec pozvao je predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i predsjedničkog kandidatg Miroslavg Škoru da objave svoj stav o plaćama učitelja. Mihalinčev potez izazvao je niz negativnih reakcija.

Kritike su stigle i iz sindikata, nisu sretni ni sami nastavnici.

Sindikat Preporod komentirao je na Facebooku Mihalinčev poziv upućen predsjedničkom kandidatu Miroslavu Škori i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

“Sindikat Preporod nikada se nije politički svrstavao i neće to činiti ni ubuduće. Susret s predsjedničkim kandidatima eklatantan je primjer političkog svrstavanja”, objavili su na svojem profilu na Facebooku.

Na istup sindikalista Mihalinca reagirao je komentarom saborski zastupnik Marko Vučetić, koji je na Facebooku jasno rekao kako se Mihalinec svrstao i u predsjedničkim izborima:

“Sindikalist Branimir Mihalinec nedvojbeno šteti štrajku. Njegov poziv Kolindi Grabar Kitarović i Miroslavu Škori, koji su političku formaciju stekli u HDZ-u, da objave stav o zaostajanju plaća u prosvjeti, neshvatljiv je s razine sindikalne borbe, ali je lako razumljiv s razine naivne motivacije desnog biračkog tijela tko su njihovi kandidati na predstojećim izborima.

Isključivanjem ostalih najavljenih kandidata, Mihalinec pokazuje da nije u stanju posredovati cjelinu znanja, nego samo parcijalne činjenice, koje su u funkciji konstruiranja zbilje, i to političke zbilje.

Osim toga, ako Mihalinec nije, u 5. godini predsjedničkog mandata KGK, shvatio što ona misli o položaju nastavnika, govori o tome da je položaj nastavnika ili naglo pogoršan zadnjih dana, a da je prethodnih godina bio na zavidnoj razini, pa se KGK nije imala o čemu izjašnjavati, ili da Mihalinec ne umije prepoznavati i vrednovati odgovore.

Prvo je sudbinski problem, a drugo je pedagoški problem”.