Ponudom o povećanju osnovice nije moguće ispuniti zahtjeve školskih sindikata

17.10.2019

Preporod_Ulazna tabla

Zagreb, 16. listopada 2019.

 

POVJERENICAMA I POVJERENICIMA

SINDIKALNOM ČLANSTVU

Kolegice i kolege!

Nakon što je predsjednik Hrvatske Vlade Andrej Plenković najavio prijedlog o povećanju plaće svim zaposlenicima u javnim službama za 6,12%, te nakon što su predstavnici dvaju školskih sindikata isključili svaku mogućnost, temeljem ove ponude, rješenja spora koji je doveo do štrajka, smatramo važnim upoznati Vas sa stajalištima našeg sindikata uz prijedlog Vlade i očitovanje sindikata.

Ponudu predsjednika Vlade shvatili smo kao startnu poziciju Vlade u predstojećim pregovorima predstavnika Vlade i predstavnika sindikata javnih službi prije 2. sastanka pregovora o osnovici u javnim službama u 2019. godini, obzirom da ponuda ne rješava zahtjeve školskih sindikata zbog kojih smo trenutno u štrajku. Sindikati su zatražili zasebno povećanje plaća zaposlenih u školama u odnosu na ostale javne službe. U nastavku pregovora o osnovici sindikati će izaći sa svojim zahtjevom i vjerujemo da će se kompromisno pronaći rješenje za problem visine osnovice u 2019.

Preporod se pridružio zahtjevu dvaju većinskih školskih sindikata za povišicom svim zaposlenicima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama, dakle, svim zaposlenima, od spremačice do ravnatelja. U zahtjevu ovih sindikata našem je sindikatu neprihvatljiv prijedlog da se među zaposlenicima koji rade u školama napravi razlika u pogledu visine povišice koja se zahtijeva.

Vezano uz premijerovu ponudu još jednom vrijedi istaknuti kako povećanjem osnovice nije moguće  ispuniti zahtjev školskih sindikata. Povećanjem osnovice moguće je povećati plaće, ali ne i riješiti pitanje zaostajanja plaća zaposlenih u školama. Ovaj je problem moguće riješiti ili povećanjem koeficijenata ili dodatkom na plaće.

Ponuda predsjednika Vlade dvostruko je nezadovoljavajuća za Sindikat Preporod, u pogledu visine i u pogledu odgođene realizacije povišice plaće. Naš je sindikat zahtijevao povišicu plaće svim zaposlenicima u svim odgojno-obrazovnim ustanovama, od spremačice do ravnatelja ustanove, za 13.9%. Zahtjev smo utemeljili na usuglašenom zahtjevu svih sindikata javnih službi iz listopada 2018. godine. Sindikati su tada istaknuli zaostajanje plaće od 18.9%. U međuvremenu Vlada je povećala plaće za 5% te je 13.9% razlika između onoga što su sindikati argumentirano tražili i onoga što je Vlada po pitanju povišice plaće ( 3% + 2%) kroz ovu godinu učinila.

Ugovaranje povišice kroz odgodu Preporodu je neprihvatljivo ponajprije iz razloga što su se prethodno višekratno izjalovili svi sporazumi kojima problem nije trenutačno riješen. Odgode su nam umjesto povišice plaće donijeli tek sudske sporove s neizvjesnim završetkom. Stav je našeg sindikata da problemu povećanja naših plaća treba pristupiti promptno, dakle, zalažemo se za povećanje plaće bez odgode.

Preporod pozdravlja držanje dvaju većinskih sindikata o nastavku štrajka, te će naše članstvo ostati u štrajku sve dok se ne ispuni zahtjev našeg sindikata. Ustraju li zaposleni u školama u štrajku, a dva većinska sindikata ostanu pri iznesenim zahtjevima, svakim će se danom provedenim u štrajku povećavati izgledi da dođe do zasebnog povećanja plaće zaposlenih u školama.

Željko Stipić, predsjednik Sindikata

usporedno