P R I O P Ć E NJ E

08.06.2017

SINDIKAT-LOGOKASLIC2

Zagreb, 8. lipnja 2017. godine

 

P R I O P Ć E NJ E

 

Učitelji i nastavnici su u zadnjim danima nastave izloženi pritisku brojnih roditelja koji nastoje mijenjati već zaključene ocjene i utjecati na zaključivanje negativnih ocjena. Roditelji u tolikom broju posjećuju ovih dana škole kao da se radi o „danima otvorenih vrata“, a ne o danima kada je strogo zabranjeno svaki dolazak roditelja u školsku ustanovu.

Unatoč tome što je od 2010. godine zabranjeno u posljednjem tjednu nastavne godine organiziranje i roditeljskih sastanaka i individualnih informativnih razgovora, svatko se lako može uvjeriti kako se radi o mrtvom slovu na papiru, odnosno o jednoj u nizu odredbi koje se u našim školama skoro nitko ne pridržava.

I dok se prosvjetne vlasti silno trude, kršeći pri tom čak i zakonske odredbe, oko toga kako spriječiti da učiteljima i nastavnicima produžna nastava ne bude plaćena, u isto vrijeme te iste prosvjetne vlasti ništa ne čine kako bi se poštivao zakon i  spriječili roditeljski raznorazni pritisci pri ocjenjivanju i zaključivanju ocjena.

Sindikat Preporod poziva ministra Pavu Barišića da se na škole žurno pošalje dopis kojim će se ravnatelje školskih ustanova pozvati na poštivanje Pravilnika, te da se tako omogući učiteljima i nastavnicima da neometano i bez pritiska završe zahtjevan ocjenjivački posao.

 

Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika

u hrvatskom školstvu P R E P O R O D

Priopćenje 08.06.2017.